PUBLICITÉ

Twaalf tips en recepten om acne tegen te gaan

Geüpdatet door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 22/03/2017 - 11h05
-A +A

Acne komt voor bij een groot deel van de bevolking, op bijna elke leeftijd en ongeacht het huidtype. De aandoening is heel hinderlijk omdat vooral het gezicht wordt aangetast. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. We bespreken tien mogelijkheden, van de meest natuurlijke tot de meest gesofistikeerde.

PUB

Alternatieve geneeswijzen en acne: etherische oliën, acupunctuur en andere

 Aromatherapie

Etherische oliën (EO) zijn interessant voor de behandeling van acne omdat ze antibacteriële en zuiverende eigenschappen hebben. Ga liefst voor etherische olie van echte lavendel  (adstringerende - samentrekkende - en zuiverende werking) en van tea tree (antibacteriële en reinigende werking). Gebruik de olie ’s avonds en breng ze rechtstreeks aan op een puistje of op de zwarte puntjes (EO van tea tree). U kunt ook een gezichtssauna toepassen (op basis van citroenextract).

Fytotherapie

Planten die traditioneel gebruikt worden bij de behandeling van acne zijn onder meer  kliskruid (antibacteriële werking) en brandnetel (ontstekingremmende werking). U kunt van kliskruid natuurlijke kompressen maken (200 g gedroogde kliskruidwortel laten trekken in een liter kokend water) die u dan op de acnepuistjes legt.

Ook biergist is interessant vanwege haar antibacteriële werking. In combinatie met kliskruid en wilde viooltjes is het effect het grootst.

Acupunctuur

Acupunctuur is een van de alternatieve en natuurlijke methodes die u kunt proberen. De acupuncturist steekt dunne naaldjes in de acupunctuurpunten van het gezicht om de microcirculatie te activeren, de zuurstoftoevoer naar de huid te stimuleren en de talgproductie te reguleren. Acupuncturist Céline Claret-Coquet: "Acne is een inwendig probleem en heeft te maken met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Acupunctuur werkt holistisch en houdt dus rekening met de persoon in haar geheel.  Als de acne bijvoorbeeld een hormonaal probleem is, kan acupunctuur een hulp zijn."

Er zijn meestal meerdere sessies nodig zijn voor de resultaten van acupunctuur zichtbaar worden. Aarzel niet om erover te praten met uw dermatoloog.

Gels, lotions, crèmes: cosmetische producten in de strijd tegen acnepuistjes

De meest gebruikte middelen voor acne zijn lokaal aan te brengen cosmetische producten en/of geneesmiddelen. Deze verzorgingsproducten kunnen de levenskwaliteit danig verbeteren en zijn zowel in grootwarenhuizen als in de apotheek te verkrijgen; de werkzame stoffen zijn min of meer dezelfde: benzylperoxide, vitamine A, tretinoïne, enz.

Deze stoffen zijn heel doeltreffend, maar voor sommige huidtypes kunnen ze te bijtend zijn of ze kunnen de huid overgevoelig maken. Daarom is het belangrijk dat u uw acne door een dermatoloog laat behandelen. Die kan de gevoeligheid en de tolerantiedrempel van uw huid onderzoeken en op basis daarvan het geschikte middel voorschrijven.

Los daarvan moeten de behandelingen van acne - in de puberteit zowel als op volwassen leeftijd - gepaard gaan met een onberispelijke dagelijkse hygiëne: dat betekent de huid ’s ochtends en ’s avonds reinigen - bijvoorbeeld met een schuimende gel - en de huid behandelen met hydraterende, niet-comedogene crèmes.

Opgelet met zeep om de overtollige talg te verwijderen! Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.

Initialement publié par Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste le 15/11/2016 - 11h14 et mis à jour par Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste le 22/03/2017 - 11h05
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

De eerste zon en acne… Gepubliceerd op 12/05/2014 - 12h06

De lente is eindelijk in ‘t land! Ook al zullen de Aprilse grillen nog wel van zich laten horen, we popelen allemaal van ongeduld om de zon weer op te zoeken. Maar wat te doen als we last hebben van acne?

Acné, hygiëne en cosmetica Gepubliceerd op 01/06/2017 - 17h17

Het is zeer belangrijk om uw huid regelmatig grondig te reinigen, om alle externe onzuiverheden te elimineren. Bij acné stelt water geen enkel probleem, maar is de keuze van de zeep of de reinigingsgel daarentegen essentieel. Sommige zepen of gels ir...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Meer artikels