PUBLICITÉ

Tv-kijktijd en overgewicht: doeltreffende chantage?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 01/08/2006 - 00h00
-A +A

Het klinkt misschien lachwekkend, maar volgens Canadese onderzoekers kun je televisie gebruiken als... beloning om lichaamsbeweging te stimuleren bij kinderen met overgewicht.

PUB

De impact van televisie

De impact van televisie en andere schermen op kinderen met overgewicht staat steeds duidelijker vast. Hoe meer uur ze voor het scherm zitten, hoe hoger het risico om te verdikken. Bovendien is er een duidelijk verband tussen tv-kijken en knabbelen, onder meer onder druk van de reclame.

Moet kinderreclame voor vette en gesuikerde producten dan verboden worden, en moeten ouders de "tv-kijktijd" van hun kroost rantsoeneren? Canadese onderzoekers zijn veeleer gewonnen voor de tweede hypothese, op voorwaarde dat televisie gebruikt wordt als instrument voor gedragsverandering.

Televisie: een bron van motivatie?

Kinderen met overgewicht zouden meer geneigd zijn om te sporten als hun tv-kijkduur op het spel staat...
Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Ottawa in Canada levert de tv-kijktijd laten afhangen van de mate van lichaamsbeweging zelfs ronduit verbluffende resultaten op!
De onderzoekers deelden 30 kinderen met overgewicht tussen 8 en 12 jaar willekeurig in in twee groepen: in de ene groep hing de tv-kijktijd af van de hoeveelheid lichaamsbeweging, in de andere groep (de controlegroep) konden de kinderen zo lang voor de buis zitten als ze wilden.
De kinderen kregen een monitor die elke dag het aantal uur lichaamsbeweging registreerde. Ze konden alleen tv kijken door er penningen in te stoppen, en ze kregen één penning na één uur lichaamsbeweging, ook lichte, zoals wandelen.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 01/08/2006 - 00h00 Pediatrics, Jul 2006; 118: e157 - e166.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom maakt televisie dik? Gepubliceerd op 15/01/2013 - 12h14

Hoe meer kinderen en adolescenten televisie kijken, hoe groter de kans op overgewicht. Dat lijkt niet meer dan logisch omdat je niet beweegt als je voor de tv zit en omdat je door niet te bewegen geen calorieën gaat verbranden . En toch is het niet d...

Bevordert televisiekijken autisme? Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Sinds een tiental jaren is er een opvallende stijging in het aantal diagnoses van autisme . Amerikaanse onderzoekers zochten naar een verklaring voor die toename van het aantal gevallen en gingen na of het kon te maken hebben met het groeiende aanbod...

Voor of tegen televisie op de kinderkamer? Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h22

De televisie heeft ons leven ingrijpend veranderd. In de jaren 50 gingen we bij de buren kijken en was het een beetje alsof je naar de bioscoop ging. Later stond er een in elke huiskamer. En nu de prijzen gezakt zijn, kan iedereen in het gezin voorta...

Hoe maakt televisie dik? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h47

De televisie heeft een enorme impact op ons gewicht. Tal van studies tonen aan dat hoe langer mensen televisie kijken, hoe groter hun overgewicht is. Mensen die vijf uur per dag voor de buis zitten, lopen vijf keer meer gevaar om met overgewicht te k...

Meer artikels