Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Een Amerikaanse studie testte cryoablatie uit bij vier terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele pijnbestrijdingsmethoden niet meer werkten. Door hun zeer slechte gezondheidstoestand en/of de plaats van de tumor kon het gezwel niet chirurgisch verwijderd worden.
Invriezen en ontvriezen
Bij cryoablatie worden langs de huid minuscule sondes tot bij de tumor gebracht die gestuurd worden via een scanner. Die bevriezen en ontvriezen snel de tumor en de zone errond, en dat in één enkele sessie. Elke vries- en ontvriescyclus duurt ongeveer 16 minuten. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Cryoablatie kan de pijn stillen of zelfs wegnemen door de kankercellen, zenuwcellen en ontstoken weefsels te doden.
Een "pijnpauze"
Na de ingreep bleven twee patiënten - een 57-jarige man met uitgezaaide colorectale kanker en een 55-jarige vrouw met uitgezaaide borstkanker - gedurende één jaar volledig pijnvrij. De derde proefpatiënt was een 20-jarige vrouw met Ewing-sarcoom, een zeer zeldzame vorm van botkanker, die was hervallen. De tumor veroorzaakte hevige buikpijn, waardoor ze bijna niet meer kon bewegen. Vier weken na de cryoablatie kon ze weer lopen. De vierde patiënt was een 49-jarige man met uitgezaaide colonkanker. Eén maand na de ingreep was de pijn iets draaglijker geworden en kon ze gedeeltelijk verlicht worden met geneesmiddelen.
Drie van de vier patiënten overleden nadien, wat helaas niet te vermijden was, aangezien ze allemaal terminaal waren. De cryoablatie was trouwens niet bestemd om hen te genezen, maar om hun ondraaglijke lichamelijke pijn te verzachten. Hoewel deze eerste studie veelbelovend is, zijn er toch bijkomende onderzoeken nodig.
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !