PUBLICITÉ

De tumor invriezen om de pijn te verlichten

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/06/2005 - 00h00
-A +A

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

PUB

Een Amerikaanse studie testte cryoablatie uit bij vier terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele pijnbestrijdingsmethoden niet meer werkten. Door hun zeer slechte gezondheidstoestand en/of de plaats van de tumor kon het gezwel niet chirurgisch verwijderd worden.

Invriezen en ontvriezen

Bij cryoablatie worden langs de huid minuscule sondes tot bij de tumor gebracht die gestuurd worden via een scanner. Die bevriezen en ontvriezen snel de tumor en de zone errond, en dat in één enkele sessie. Elke vries- en ontvriescyclus duurt ongeveer 16 minuten. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Cryoablatie kan de pijn stillen of zelfs wegnemen door de kankercellen, zenuwcellen en ontstoken weefsels te doden.

Een "pijnpauze"

Na de ingreep bleven twee patiënten - een 57-jarige man met uitgezaaide colorectale kanker en een 55-jarige vrouw met uitgezaaide borstkanker - gedurende één jaar volledig pijnvrij. De derde proefpatiënt was een 20-jarige vrouw met Ewing-sarcoom, een zeer zeldzame vorm van botkanker, die was hervallen. De tumor veroorzaakte hevige buikpijn, waardoor ze bijna niet meer kon bewegen. Vier weken na de cryoablatie kon ze weer lopen. De vierde patiënt was een 49-jarige man met uitgezaaide colonkanker. Eén maand na de ingreep was de pijn iets draaglijker geworden en kon ze gedeeltelijk verlicht worden met geneesmiddelen.

Drie van de vier patiënten overleden nadien, wat helaas niet te vermijden was, aangezien ze allemaal terminaal waren. De cryoablatie was trouwens niet bestemd om hen te genezen, maar om hun ondraaglijke lichamelijke pijn te verzachten. Hoewel deze eerste studie veelbelovend is, zijn er toch bijkomende onderzoeken nodig.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/06/2005 - 00h00 Beland M., American Journal of Roentgenology, March 2005; vol 184: pp 926-930.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Handpalm voorspelt kanker Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Een verdikte of vergroeide handpalm met opgezwollen vingers kan wijzen op kanker elders in het lichaam. Een pijnlijke handpalm kan duiden op kanker aan de eierstokken maar ook aan de dikke darm of de alvleesklier.

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen Geüpdatet op 23/12/2008 - 00h00

In België komt kanker nog steeds vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Dat blijkt uit de allereerste cijfers over kankerincidentie in België, gepub...

Borstkanker: veelbelovende vooruitgang Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

Ik heb darmkanker overwonnen Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h10

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende kanker en de op één na meest dodelijke. Nochtans zijn negen van de tien gevallen te genezen als de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld. We hadden een gesprek met een patiënte van 52 jaar die...

Meer artikels