PUBLICITÉ

Tuinieren is niet altijd gezond!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/08/2015 - 17h09
-A +A

Wanneer de eerste lentebloemen kleur brengen in de tuin, krijgen heel veel mensen opnieuw zin om in hun tuin de mouwen op te stropen.

Dat is wel nog geen reden om aan het werk te gaan zonder rekening te houden met de meest elementaire voorzorgsmaatregelen!

PUB

Veel ongevallen gebeuren in de tuin!

Elk jaar moeten duizenden Belgen naar de Spoed ten gevolge van een ongeval tijdens het doe-het-zelven of het tuinieren. Zowat 12% van de ongevallen thuis gebeurt in de tuin en nog eens evenveel op het terras. Het minste stukje grond blijkt dus gevaarlijker te zijn dan de badkamer, waar het gevaar op uitglijden nochtans aanwezig is en waar 'slechts' 4% van de ongevallen in huis voorkomt. Als u zonder lichamelijke schade van uw bloemen wilt genieten, zult u aan uw veiligheid moeten denken!

Neem maatregelen als u allergisch bent voor pollen!

Ook als u allergisch bent voor pollen, kunt u van uw tuin genieten, op voorwaarde tenminste dat u zich houdt aan een aantal maatregelen.

Volg in elk geval uw antiallergische behandeling zeer stipt tijdens het pollenseizoen. En doe niet te veel in de tuin: laat iemand anders het gras maaien als u allergisch bent voor graspollen.

Wanneer u in de tuin werkt, doet u er ook goed aan een zonnebril en een hoed op te zetten en handschoenen te dragen. En na het werk, neemt u best zo snel mogelijk een douche. Spoel uw haar goed om alle sporen van pollen te verwijderen en doe andere kleren aan. Bij een combinatie van veel wind en zonnig weer, is de pollenconcentratie in de lucht zeer hoog: blijf in dat geval binnen en houd deuren en ramen gesloten.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 04/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/08/2015 - 17h09
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
G.

Goeienavond

Het laatste item: gebruik zo weinig mogelijk fytosanitaire producten, vind ik het belangrijkste. Immers in de winkel kan je voldoende zo'n producten krijgen. Je hoeft ze zelf zo niet te kweken!
Wat de andere items betreft vind ik dit overdreven. Als je al die voorwaarden opvolgt vraag ik mij af of je nog buiten in je tuin mag komen. Bijvoorbeeld spitten doe je best bij droog weer!
Ikzelf werk gewoon in mijn tuin zonder handschoenen, dan voel je nog de aarde, wieden met de hand tussen de plantjes is heel ontspannend, ... Al wat je zaait of plant groeit, wat is er eenvoudiger?
Wat is beter dan verse groenten uit je eigen tuin?
Laten we wie zelf tuiniert koesteren!

Voila, tot hier enige commentaar.

Godfried

PUBLICITÉ
Lees ook
Opletten voor tetanus Gepubliceerd op 14/09/2012 - 14h51

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1) Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Een vaccin controle heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalings vaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw art...

Panaritium of fijt: hoe snel verzorgen? Geüpdatet op 22/04/2014 - 10h12

Fijt is een veel voorkomende en pijnlijke infectie van een vinger of teen. De infectie ontstaat na besmetting van een wonde door een ziektekiem. Meestal is dat de Staphylococcus aureus. Wanneer moet u ingrijpen bij fijt en wat moet u doen?

Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Meer artikels