PUBLICITÉ

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/02/2011 - 09h38
-A +A

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

PUB

Trucjes om ze groenten te doen eten

 

  • Geef ze aan het begin van de maaltijd - of tijdens de voorbereiding van de maaltijd - in staafjes of kleine blokjes gesneden rauwe groenten (wortelen, courgettes, bloemkool, komkommer,...). Deze groenten kunnen zo worden opgeknabbeld of in combinatie met een dipsausje van yoghurt of kwark. Het feit dat ze met de handen mogen worden gegeten, is ook zeer aanlokkelijk.

 

  • Presenteer de groenteschotels op een aantrekkelijke en originele manier. Speel met kleuren en associaties. Maar meng niet te veel verschillende groenten. Kinderen zijn niet tuk op mengelingen. Ze pikken er dan die uit die ze lusten en laten de andere liggen. Kinderen moeten trouwens ook de kans krijgen om de smaak van elke groente afzonderlijk te ontdekken en te analyseren.

 

  • Laat uw kinderen meehelpen bij het klaarmaken van de maaltijd en neem ze als het even kan ook mee naar de markt om de inkopen te doen.

 

  • Schotel ze geregeld soep voor. Groenten onder de vorm van soep geven is een manier om de smaken te variëren en kinderen minder populaire groenten te laten eten zoals broccoli, witlof, enz.

 

  • Verwerk groenten in iets bewerkelijkere schotels zoals gratins, quiches, taarten,...

 

 • Dring er bij uw kinderen op aan dat ze de groenten moeten eten, maar dwing ze niet En stop er ook niet mee als ze weigeren. Schotel ze de groente of groenten die ze weigeren regelmatig weer voor.

Trucjes om ze fruit te doen eten

 

  • Hou het fruit niet systematisch voor het dessert. Geef ze fruit als vieruurtje of bij het ontbijt en op elk andere moment van de dag als tussendoortje, bijvoorbeeld na school, na een wandeling of na de sportles.

 

  • Zet altijd een schaal met fruit goed zichtbaar in de woonkamer zodat iedereen ervan kan nemen.

 

  • Eet zelf ook fruit. Als uw kind u ervan ziet eten, zal het zelf ook willen proeven en die gewoonte van u overnemen.

 

 • Maak het fruit dat u uw kind te eten geeft hapklaar. Schil het en snij het in stukjes. Op die manier wordt fruit makkelijker aanvaard, want kinderen weigeren vaak om gewoon in een stuk fruit te bijten.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/02/2011 - 09h38

Dr. Jean-Michel Lecerf, "Mieux nourrir mon enfant", uitgeverij De l'atelier.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Uw kind weigert groenten te eten? Gepubliceerd op 26/11/2013 - 12h19

Een kind groenten en fruit leren eten, is in de meeste gezinnen een echte kruisweg! De verleiding is dan groot om te snel op te geven, zonder dat u uw kinderen echt geleerd hebt om te 'proeven'. Geef u vooral niet gewonnen!

Mijn baby wil niet eten! Wat nu? Gepubliceerd op 16/02/2011 - 09h29

Een kind dat niet wil eten , is altijd een zorg voor de ouders. Maar laten we het al meteen zeggen: de beste remedie - en alle kinderartsen zijn het daarover eens - is om er zo weinig mogelijk drukte rond te maken. Dat is niet altijd even makkelijk,...

Meer artikels