Een emotionele shock tijdens de kinderjaren (vroeg verlies van een ouder, seksueel misbruik, geweld enz.) heeft steeds gevolgen voor de toekomst van die kinderen. Dergelijke emotioneel geladen gebeurtenissen zijn een voorspellende factor van psychiatrische aandoeningen en met name depersonalisatie.

Tijdens de kinderjaren wordt de persoonlijkheid gevormd. De kinderjaren zijn dan ook een bijzonder gevoelige periode. Kinderen hebben zich immers nog geen 'beschermend schild' kunnen vormen en doordat hun verstandelijke vermogens nog niet voldoende ontwikkeld zijn, zijn ze niet steeds in staat de gebeurtenissen te begrijpen en te relativeren.
Een recente studie die in een Amerikaans tijdschrift voor Psychiatrie werd gepubliceerd, bevestigt die gevoeligheid. De studie toont aan dat kinderen die het slachtoffer zijn geweest van een emotionele shock, zoals vroeg verlies van een ouder, seksueel misbruik of lichamelijk geweld, meer risico lopen op depersonalisatie (verlies van gevoel van eigen lichamelijke en geestelijke werkelijkheid) en schizofrenie. Kinderen die werden verwaarloosd of die werden geconfronteerd met geweld in het gezin, lopen ook een hogere risico op de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen.
Vooral de herhaalde blootstelling aan zeer intense negatieve emoties heeft een grote voorspellende waarde. Die studie bevestigt dus hoe belangrijk het is kinderen te beschermen tegen dergelijke emotionele shocks.