PUBLICITÉ

Traumata tijdens de kinderjaren

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00
-A +A

Een emotionele shock tijdens de kinderjaren (vroeg verlies van een ouder, seksueel misbruik, geweld enz.) heeft steeds gevolgen voor de toekomst van die kinderen. Dergelijke emotioneel geladen gebeurtenissen zijn een voorspellende factor van psychiatrische aandoeningen en met name depersonalisatie.

PUB

Tijdens de kinderjaren wordt de persoonlijkheid gevormd. De kinderjaren zijn dan ook een bijzonder gevoelige periode. Kinderen hebben zich immers nog geen 'beschermend schild' kunnen vormen en doordat hun verstandelijke vermogens nog niet voldoende ontwikkeld zijn, zijn ze niet steeds in staat de gebeurtenissen te begrijpen en te relativeren.

Een recente studie die in een Amerikaans tijdschrift voor Psychiatrie werd gepubliceerd, bevestigt die gevoeligheid. De studie toont aan dat kinderen die het slachtoffer zijn geweest van een emotionele shock, zoals vroeg verlies van een ouder, seksueel misbruik of lichamelijk geweld, meer risico lopen op depersonalisatie (verlies van gevoel van eigen lichamelijke en geestelijke werkelijkheid) en schizofrenie. Kinderen die werden verwaarloosd of die werden geconfronteerd met geweld in het gezin, lopen ook een hogere risico op de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen.

Vooral de herhaalde blootstelling aan zeer intense negatieve emoties heeft een grote voorspellende waarde. Die studie bevestigt dus hoe belangrijk het is kinderen te beschermen tegen dergelijke emotionele shocks.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00 Simeon D. et coll. American Journal of Psychiatry
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bronchiolitis in de kinderjaren, astma in de adolescentie Geüpdatet op 15/03/2005 - 00h00

Het verband tussen astma en bronchiolitis blijft omstreden. Lange tijd werd gedacht dat bronchiolitis het bedje spreidde voor astma. Sindsdien hebben studies aangetoond dat de evolutie van bronchiolitis afhangt van de ernst van de oorspronkelijke inf...

Depressie en Prozac ® bij kinderen Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Depressiestoornissen bij kinderen worden vaak genegeerd of gebanaliseerd, maar zijn nochtans een niet te miskennen realiteit. En als ze dan toch gediagnosticeerd worden, zijn er nog altijd geen geneesmiddelen die hun nut hebben bewezen bij kinderen....

Meer artikels