PUBLICITÉ

Transplantatie van ingevroren organen: het is mogelijk!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Proeven op ratten tonen aan dat ingevroren organen kunnen worden getransplanteerd. Dat zou nieuwe perspectieven kunnen openen voor orgaantransplantatie bij de mens.

PUB
Overzicht

Nu bij ratten

Bij ratten werden proeven uitgevoerd met transplantatie van ingevroren organen. Een groep specialisten hebben eierstokken, eileiders en het bovenste gedeelte van de baarmoeder 'in één stuk' getransplanteerd bij vrouwelijke ratten. Het goede nieuws is dat succes werd geboekt met organen die in vloeibare stikstof waren bevroren. Het proces van invriezen en ontdooien veroorzaakt gewoonlijk onherstelbare schade, zodat het transplantaat weinig kans heeft om bij de acceptor te overleven.Deze resultaten openen dus belangrijke perspectieven voor orgaantransplantatie bij de mens. Dat neemt niet weg dat er nog steeds donoren moeten worden gevonden en het is vooral daar dat het schoentje wringt!

Er worden nog te weinig organen getransplanteerd. Het zijn technisch moeilijke operaties maar het probleem is vooral dat er te weinig donoren zijn en dat de organen na het verwijderen snel moeten worden getransplanteerd. Er mag niet meer dan twee uur verstrijken tussen het weghalen van het orgaan en de transplantatie bij de acceptor. Een echte race tegen de klok!Maar die problemen zouden kunnen worden opgevangen dankzij een nieuwe technologie.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 Wang, Nature. 2002;415,385.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het aantal orgaandonoren stijgt in België! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Gelukkig maar… Er worden meer en meer initiatieven genomen, de gedachte om zijn organen af te staan wordt beter en beter aanvaard en de wachtlijsten voor transplantaties worden stilaan korter! Een positieve tendens die zeker aangemoedigd moet worden....

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Meer artikels