PUBLICITÉ

Transplantatie van een kunsthart: toestemming voor eerste tests op mensen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/09/2013 - 15h37
-A +A

De dag dat we kunstharten kunnen inplanten, komt almaar dichterbij. In heel Europa beginnen ze dit jaar met tests, ook in België.

PUB

Een volledig kunstmatig hart: is het echt al voor morgen?

In België zal het ‘Centre Hospitalier Universitaire Saint-Pierre’ in Brussel dat de eerste tests doen. Verder komen er nog tests in drie ziekenhuizen in Frankrijk, maar ook in Polen, Slovenië en Saoedi-Arabië.

Een kunsthart om het tekort aan donoren op te vangen

Het kunsthart lijkt op een echt hart en heeft dus ook twee kamers. De wanden ervan zijn bedekt met weefsel dat compatibel is met het bloed. De werking van het kunsthart bootst die van een echt hart na. Het hart zal getest worden bij patiënten met terminaal hartfalen (bijvoorbeeld als gevolg van een hartinfarct) en die niet lang meer te leven hebben omdat elk therapeutisch alternatief ontbreekt. De uitvinding moet op termijn het gebrek aan donoren verhelpen en de 20 miljoen mensen in Europa die wachten op een nieuw hart een kans geven.

Het enige wat nu moet gebeuren is vrijwilligers ronselen onder de hartpatiënten, de ziekenhuiscentra erop inrichten en de operatieteams opleiden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/09/2013 - 15h37

Europe 1, les Echos, RTBF

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gen en ethiek Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

De genetica is er de laatste jaren flink op vooruitgegaan. Die nieuwe technologische ontwikkelingen hebben echter tal van ethische, filosofische en morele vragen doen rijzen. De Koning Boudewijn-stichting heeft een conferentiedag gehouden om over dat...

Het aantal orgaandonoren stijgt in België! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Gelukkig maar… Er worden meer en meer initiatieven genomen, de gedachte om zijn organen af te staan wordt beter en beter aanvaard en de wachtlijsten voor transplantaties worden stilaan korter! Een positieve tendens die zeker aangemoedigd moet worden....

Organen schenken = leven schenken Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Orgaan- en weefseltransplantaties kunnen het leven redden of de levenskwaliteit verhogen van tal van patiënten met ernstige aandoeningen. In België geldt op dat vlak het principe "zwijgen is toestemmen".

Meer artikels