PUBLICITÉ

Trampoline: grote sprongen = grote voorzichtigheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/06/2005 - 00h00
-A +A

Alleen al de aanblik van een trampoline laat onze kinderen springen van plezier. Al jaren zijn vele sportzalen en steeds meer scholen ermee uitgerust. Sommige ouders zijn nu geneigd er ook een in de speelkamer van hun kinderen te plaatsen, of 's zomers in de tuin. Gezien het stijgende aantal ongevallen door deze praktijk, is dat niet zo'n goed idee.

PUB

In België zijn er weinig gegevens voorhanden. Maar in de Verenigde Staten waar trampolines veel worden gebruikt, werden er onlangs onrustwekkende cijfers gepubliceerd. Zo worden jaarlijks 75.000 Amerikaanse kinderen afgevoerd naar de dienst spoedgevallen en worden er meer dan 2.000 opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een trampolineongeval. Deze cijfers zijn bijna verdubbeld in vergelijking met de jaren 1990-1995. Breuken (pols, arm, enkel, been, nek) en verstuikingen zijn de meest voorkomende letsels. Toch zitten ook de snij- en scheurwonden in de lift.

Nog een interessant gegeven is dat de verwondingen niet altijd veroorzaakt worden door naast de trampoline te vallen. Volgens een ander onderzoek, een Canadees deze keer, doen zich heel wat ongevallen voor als bijvoorbeeld twee of meer kinderen samen op de trampoline springen, bij een acrobatische sprong of door bruusk tot stilstand te komen op de trampoline.

Maar nog belangrijker: de ongevallen gebeuren in de overgrote meerderheid van de gevallen thuis (90%). Daarom is het voor ouders aangeraden om bijzonder waakzaam te blijven en is het misschien beter geen geld uit te geven aan een trampoline voor thuisgebruik, zowel op de speelkamer als buiten of in de tuin.

Goed om te weten

Naast de risico's van breuken, moet u weten dat trampolinespringen bijzonder gevaarlijk is voor de gewrichten: frequente verzwikkingen, want ze moeten een enorm veel schokbrekend werk leveren.

Een preventieve raad

Opwarmen is een absolute aanrader: stretchen en de spieren losmaken.Achteraf is het ook nodig weer tot rust te komen door te stretchen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/06/2005 - 00h00 Jaarlijks congres Pediatric Academic Societies, Washington; Pediatrische eenheid van Rhode Island, mei 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ