PUBLICITÉ

Train uw geheugen, dag in, dag uit

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/04/2017 - 17h11
-A +A

Vanaf de leeftijd van ongeveer vijftig jaar is een geheugen dat het af en toe laat afweten een bron van angst. Angst voor de ziekte van Alzheimer. Maar voordat het zover is, kan men ingrijpen en het opduiken van geheugenstoornissen doen vertragen. Wij vertellen u alvast hoe.

PUB

Geheugenstoornissen voorkomen

Met het stijgen van de leeftijd, laat het geheugen het steeds vaker afweten.
Sommige stoornissen zijn goedaardig en zijn niet meer dan het gevolg van het normale verouderingsproces van de hersenen, maar andere problemen zijn symptomen die kunnen wijzen op dementie en op de ziekte van Alzheimer. De naam vergeten van iemand die je een week tevoren ontmoette, sleutels verliezen of de verkeerde bus nemen, zijn probleempjes die dagelijks kunnen voorkomen, maar die wel als normaal omschreven worden. Maar midden in een zin een woord gebruiken dat absurd is en helemaal niet bij de context past, huissleutels in de koelkast stoppen en voornamen van naasten vergeten, zijn meer verontrustende symptomen waarvoor een arts geraadpleegd moet worden. De 'normale' geheugenprobleempjes kunnen afgeremd worden door het verstand dagelijks te oefenen.
 

Spelletjes zonder grenzen

Spelletjes als sudoku, kruiswoordraadsels, schaken, scrabble, enz. zijn excellent om het geheugen te laten werken, maar de werking van de hersenen is zo complex en gevarieerd dat men zich niet mag beperken tot één soort hersengymnastiek. Vergelijk het met voeding, een gezonde voeding moet ook gevarieerd zijn. De hersenen moeten dan ook op verschillende manieren getraind worden. Er moet een beroep gedaan worden op logica, redeneringvermogen, woordenschat, kennis, enz. Puzzelen, lezen, knutselen en andere activiteiten, van breien tot bloemschikken en schilderen of tekenen, zijn aangewezen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/04/2017 - 17h11
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wandelen om minder te vergeten! Gepubliceerd op 04/04/2017 - 16h59

Kan lichaamsbeweging een gunstig effect hebben op geheugenverlies? Het antwoord is ja. Een twintigtal minuutjes stappen per dag helpt om goedaardige vergeetachtigheid te bestrijden bij oudere mensen.

De ziekte van Alzheimer feilloos herkennen Geüpdatet op 28/09/2015 - 10h02

Regelmatig last hebben van concentratieproblemen, vaak iets verkeerd leggen of verliezen… De ziekte van Alzheimer lijkt makkelijk herkenbaar. Maar heel vaak zijn deze symptomen gewoon een uiting van de normale veroudering van het geheugen . Maar het...

Meer artikels