PUBLICITÉ

Toxoplasmose: wat zijn de risico’s voor baby’s?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 01/12/2014 - 11h43
-A +A

Toxoplasmose kan het leven van een baby in gevaar brengen als de moeder deze infectie tijdens de zwangerschap oploopt.

Maar wat zijn de risico’s precies, en wat valt er aan te doen?

PUB

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door toxoplasma gondii, een geslacht van parasitaire sporendiertjes.

De parasiet leeft en vermeerdert zich in katten. Als hij via de uitwerpselen van katten in de natuur terechtkomt, kunnen ook andere dieren die met de uitwerpselen in contact komen ermee besmet raken. Wij kunnen met de parasiet besmet raken als we de kattenbak in huis vervangen, maar dat kan ook gebeuren als we (niet goed doorbakken) vlees eten van dieren die met die uitwerpselen in contact zijn geweest.
Wanneer we de ziekte na onze geboorte oplopen, veroorzaakt ze meestal geen symptomen. Maar de parasiet blijft wel de rest van ons leven in ons lichaam aanwezig.

Toxoplasmose is gevaarlijk voor de foetus

Een heel ander verhaal krijgen we als vrouwen tijdens hun zwangerschap deze infectie oplopen. De parasiet die zich dan in het lichaam nestelt, dringt dan ook door de placenta en kan de foetus dus aanvallen. Dat kan schade aanrichten in het centrale zenuwstelsel en zware psychomotorische achterstand veroorzaken, maar ook neurologische stoornissen, enz. Misvormingen van de schedel komen vaak voor. Ook de ogen kunnen worden aangetast door de parasiet. Er ontstaat een ontsteking, waarna er zich littekens vormen op het netvlies. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de beschadiging, kan dat zelfs tot blindheid leiden. In zeldzamere gevallen komt schade voor aan het hart, de lever en de milt. Ongeveer één op de 3000 kinderen wordt geboren met toxoplasmose; maar lang niet in alle gevallen treden er ook symptomen op.

De aard en de ernst van de gevolgen van toxoplasmose hangen af van het stadium van de zwangerschap waarin het kind de infectie oploopt.

  • In het eerste trimester: baby’s raken in dit stadium zelden besmet (5% van de moeders die de aandoening oplopen, dragen ze ook over), maar als het gebeurt, zijn de gevolgen heel zwaar en kan de baby zelfs overlijden. Dat komt omdat de parasiet het centrale zenuwstelsel aanvalt op een moment dat het zich volop ontwikkelt. Als het kindje het overleeft, heeft het veelal zware stoornissen.
  • In het tweede trimester: in dit stadium worden meer baby’s besmet (40%). De hersenen kunnen aangetast worden, al gebeurt dat minder. Oogproblemen komen wel vaker voor.
  • In het derde trimester: de kans is vrij groot dat de baby besmet raakt (60% van de infecties wordt doorgegeven), maar het centrale zenuwstelsel blijft meestal gespaard. Alleen de ogen lopen schade op.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 01/12/2014 - 11h43

Orphanet. Cliniques Saint-Luc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk...

Meer artikels