PUBLICITÉ

Toxoplasmose tijdens de zwangerschap vermijden

Gepubliceerd door Dr Renaud Guichart op 13/07/2007 - 00h00
-A +A

Toxoplasmose : alles wat u moet weten. Alle antwoorden op uw vragen.

PUB

Wat is toxoplasmose precies?

Toxoplasmose is een aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet, Toxoplasma gondii genoemd. Dat is een protozoön, een eencellig organisme - geen virus maar ook geen bacterie - dat tot de familie van de amoeben behoort. Om zich te ontwikkelen moet hij verschillende gastheren besmetten. Dat kunnen mensen zijn, koeien, schapen, konijnen, ratten, vogels, maar vooral katten. Dat is de laatste, definitieve gastheer waar hij zich ook vermenigvuldigt.

Bij zwangere vrouwen kan de parasiet in de placenta dringen en zo tot bij de foetus. raken. De besmetting bij de mens gebeurt via orale weg (de mond dus) - door het eten van besmet voedsel of via de handen. Groenten kunnen besmet zijn door deze parasiet. Katten scheiden de parasiet namelijk uit via hun stoelgang en hij kan meer dan een jaar in de grond overleven en zo dus groenten besmetten. 

Welke risico's houdt toxoplasmose in?

In België heeft meer dan de helft van de vrouwen geen immuniteit opgebouwd voor toxoplasmose. Dat wil zeggen dat één op de twee vrouwen voor haar zwangerschap nog niet in contact is gekomen met de parasiet. Een vrouw die op het moment van de zwangerschap wel al immuun is, loopt geen enkel risico meer om de ziekte nog op te lopen.

Als ze op het moment van de zwangerschap nog niet immuun is, is het risico op besmetting ongeveer 1%. Dat lijkt misschien weinig, maar in zowat 30% van de gevallen wordt de ziekte ook overgedragen op de foetus en een foetus die besmet is, kan er in 10% van de gevallen blijvende letsels aan overhouden. De behandeling van de ziekte kan het risico op gevolgen trouwens niet volledig uitsluiten.

 

Gepubliceerd door Dr Renaud Guichart op 13/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ