PUBLICITÉ

Toxische stoffen en borstkanker: geen verband

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00
-A +A

Eindelijk goed nieuws! Blootstelling aan scheikundige stoffen zoals pesticiden, sigarettenrook, uitlaatgassen en geroosterd voedsel verhogen de kans op borstkanker niet.

PUB

Meer dan 570 Amerikaanse vrouwen met borstkanker werden vergeleken met 420 vrouwen zonder borstkanker.In beide groepen werden de bloedspiegels van bepaalde mogelijk kankerverwekkende stoffen gemeten. De spiegels bleken in beide groepen vrouwen vergelijkbaar te zijn. Er werd ook geen verband vastgesteld tussen afwijkingen van het DNA (desoxyribonucleïnezuur, het substraat van de genetische code van levende cellen) en andere scheikundige stoffen zoals de stoffen in sigarettenrook (actief of passief roken) of in gerookt of geroosterd voedsel.In een andere studie werden vervuilende stoffen uit de omgeving gemeten in het bloed, waaronder DDE (metaboliet van DDT, een pesticide dat nu verboden is), chloordane (een insecticide dat vroeger tegen termieten werd gebruikt), diëldrine (een pesticide) en andere producten die nu in de industrie verboden zijn. Er werd andermaal geen verband gevonden tussen de ontwikkeling van borstkanker en de vroegere blootstelling aan die stoffen.Toch kunnen volgens de huidige stand van de kennis individuele reacties niet worden uitgesloten. Verder onderzoek is noodzakelijk om een dergelijke risicofactor preciezer te identificeren.Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00 Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 11: 677-397, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstkanker: veelbelovende vooruitgang Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

Vitamine B9 biedt bescherming tegen darmkanker Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Vitamine B9 of foliumzuur heeft talrijke heilzame effecten op de gezondheid. Recent is in een internationaal tijdschrift voor oncologie een artikel gepubliceerd dat stelt dat foliumzuur vrouwen beschermt tegen colonkanker. Vrouwen die veel foliumzuur...

Borstkanker: vragen van vrouwen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Er zijn heel wat vragen over borstkanker: sport, zwangerschap, contraceptie, nieuwe behandelingen, genetisch onderzoek, enz., en op al die vragen moet een antwoord worden gegeven.

Meer artikels