PUBLICITÉ

Torticollis: hoe raakt u ervan af?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 25/04/2017 - 16h27
-A +A

Bent u vanmorgen opgestaan met hevige pijn in de nek. Kunt u uw hals niet meer draaien of uw hoofd niet meer buigen! Dan hebt u allicht last van de beruchte torticollis of draaihals.

Wat zijn de juiste reacties om ervan af te raken?

PUB

Oorzaken van torticollis

Torticollis is een simpele spierverkramping van de nek, te vergelijken met krampen in de kuiten. Alleen is het dit keer in de spieren van de nek. Het is absoluut pijnlijk, maar gelukkig meestal compleet onschadelijk!

Wat kan deze pijnlijke spierpijn in de nek veroorzaken? Meestal is er geen precieze oorzaak. Maar sommige factoren kunnen zo’n draaihals of torticollis wel helpen veroorzaken.

  • Een trauma: een verkeerde beweging of een slag bij een auto-ongeluk.
  • Vermoeidheid: slaap is van cruciaal belang voor het herstel van de spieren. Als u slaaptekort hebt, werken uw spieren minder goed.
  • Stress, spanning in de spieren.
  • Een infectie of grieperigheid: als u ziekt bent, zijn uw spieren gevoeliger.

Sommige mensen krijgen ook makkelijker een draaihals dan andere. Dat heeft te maken met het reactievermogen van de spieren.

 

Tip nr. 1 bij torticollis: rust

Als u last hebt van torticollis, is het devies: rusten!

Probeer vooral geen bewegingen te maken waarbij u pijn hebt. Draai uw nek zo weinig mogelijk.

U kunt iets nemen tegen de pijn in afwachting dat het overgaat.

 

Tip nr. 2 bij torticollis: warmte

Warmte ontspant, dat is bekend!

Leg een warm kussen of een warme kruik tegen de aangetaste spier in de nekzone zodat die kan ontspannen. Ook een warm bad kan helpen tegen torticollis. Doe er vooral niets kouds op, want dan trekken de spieren samen.

 

Tip nr. 3 bij torticollis: masseren

Als u geluk hebt om naast u een charmante partner te hebben, kan een massage van de nek helpen om snel van de torticollis af te zijn. Maar let er wel op dat het zachtjes gebeurt!

Profiteer ervan om een ontstekingsremmende crème aan te brengen. Die zijn zonder voorschrift te krijgen in de apotheek.

 

Torticollis: wanneer moet u naar de dokter?

Normaal hoeft u voor een draaihals niet naar de dokter. Probeer de pijn te verbijten, na enkele dagen gaat die meestal vanzelf over.

In de volgende gevallen gaat u wel beter naar de huisarts:

  • De pijn is heel fel.
  • De pijn gaat gepaard met andere symptomen.
  • De torticollis komt regelmatig terug.

De arts zal u eventueel een geneesmiddel tegen spierspasmen en/of een sessie bij de kinesist voorschrijven. Die zal u oefeningen en houdingen aanleren om uw nekspieren te ontspannen.

Soms zal hij bijkomende onderzoeken voorschrijven, bijvoorbeeld bij een vermoeden van een pathologie die het opkomen van de torticollis bevordert.

Initialement publié par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 26/02/2013 - 09h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 25/04/2017 - 16h27

Interview met prof. Durez, reumatoloog in het Hôpital Saint-Luc (UCL)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf oefeningen om uw nekspieren te versterken Gepubliceerd op 29/02/2016 - 22h40

Hebt u gevoelige nekwervels? Veroorzaken uw nek of uw schouders soms ongemakken of zelfs pijn? Dan is het misschien tijd om de spieren van uw nekstreek te versterken. Hieronder vindt u 5 oefeningen specifiek voor de nekspieren. Doe ze verschillende k...

Vier oefeningen om uw hals en schouders te ontspannen Gepubliceerd op 03/07/2016 - 14h12

Veel mensen hebben pijn in de halsstreek en de schouders , vaak omdat ze op een pc werken. Uren in een bepaalde houding voor het scherm zitten, de handen op het toetsenbord en de muis, veroorzaakt spanningen die leiden tot pijn in de hals en schouder...

Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h54

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term . Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels. Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

Meer artikels