PUBLICITÉ

Tonnen geneesmiddelen verspild

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/09/2013 - 09h33
-A +A

Volgens de recentste cijfers gaat het om 500 ton. Dat is te veel, zeker omdat een  flink deel van de kosten van deze medicijnen gedragen worden door de ziekteverzekering.

Hoe kunnen onze geneesmiddelen beter gebruiken en bewaren?

PUB

We verbruiken te veel geneesmiddelen

Het nieuws van de 500 ton geneesmiddelen die de Belgen weggooien, komt enkele dagen na de melding dat de gemiddelde Belg in de loop van zijn leven 40.000 geneesmiddelen gebruikt. Onze relatie met geneesmiddelen vraagt dus duidelijk om wat meer sereniteit en minder overdaad! Volgens de vereniging van apothekers is die bewuste 500 ton bovendien nog maar het topje van de ijsberg. Er slingeren er vast nog hopen rond bij u thuis, ergens in een kast of een lade.

Terloops: breng uw vervallen en/of niet gebruikte geneesmiddelen binnen bij de apotheek. Het is een belangrijk gebaar en het getuigt van burgerzin, want zo voorkomt u dat er geneesmiddelen in de natuur terechtkomen.

Hoe verspilt u minder geneesmiddelen?

Koop om te beginnen geen geneesmiddelen voor uw plezier. Koop er dus niet meer dan u nodig hebt en gebruik op zijn minst die medicijnen die u in huis haalt.

Zo koopt u minder geneesmiddelen

  • Controleer uw apotheekkastje geregeld.
    Zo kunt u de vervallen producten wegdoen. En u weet meteen ook wat u nog allemaal hebt. Zo vermijdt u dat u een nieuw doosje pijnstillers koopt terwijl u er thuis nog eentje staan hebt.
  • Ga voor etherische oliën.
    Ze zijn vaak voor heel uiteenlopende dingen bruikbaar en daarin zijn ze onklopbaar. Lavendel is bijvoorbeeld goed tegen brandwonden en slaapstoornissen.
    En het is een geurig parfum dat u bij uw wasmiddel kunt doen!
    Sommige etherische oliën vragen wel enkele voorzorgsmaatregelen, maar ze kunnen een ereplaats innemen in uw apotheekkastje.
  • Zorg dat u enkele tabletten van een pijnstiller of een ander geneesmiddel dat u gebruikt op kantoor in uw lade hebt liggen.
    Dan hoeft u niet elke keer dat u hoofdpijn hebt naar de apotheker te rennen.

Zo maakt u efficiënter gebruik van wat u hebt

  • Zet een behandeling nooit voortijdig stop maar doe de termijn uit die uw dokter u voorschrijft.
    Dat is belangrijk, zeker voor antibiotica en schimmelwerende medicijnen.
  • Als uw dokter u een geneesmiddel voorschrijft dat u niet kent, stel hem dan een paar vragen.
    Is het middel compatibel met de andere geneesmiddelen die u neemt?
    Ook met eventuele alternatieve middelen of therapieën?
    Kan het vervangen worden door een product dat u thuis al liggen hebt? Als u uw geneesmiddelen verstandig koopt, vermijdt u dat u ze achteraf moet weggooien.
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/09/2013 - 09h33
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
100% natuurlijke middeltjes tegen insecten Geüpdatet op 07/07/2015 - 15h10

Of we nu thuis zijn, op vakantie of een uitstapje maken naar het bos, we zijn nergens veilig voor muggen en andere ongewenste en vaak hinderlijke insecten. Laat de chemische producten maar links liggen. Ze zijn giftig en niet alleen schadelijk voor d...

Welke etherische oliën voor mijn baby? Gepubliceerd op 24/06/2015 - 17h29

Etherische oliën kunnen efficiënt zijn voor baby’s, maar ze houden ook risico’s in. De (uiterst) actieve stoffen veroorzaken namelijk soms allergieën of irritatie. Hoe kunt u optimaal van de positieve effecten van etherische oliën profiteren en uw ba...

Meer artikels