PUBLICITÉ

Tongkanker: alweer een belangrijke reden om zijn tanden te poetsen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/06/2007 - 00h00
-A +A

De mond- en gebitshygiëne, en dus ook de algemene gezondheidstoestand van onze tanden en ons tandvlees, zijn om meerdere redenen van essentieel belang. Volgens een recente studie, zijn parodontale ziekten (ontstekingen van het tandvlees) een belangrijke risicofactor voor tongkanker.

PUB

Net zoals dat het geval is bij wang- en keelkanker, is er een duidelijk verband tussen de meeste tongkankers enerzijds en tabaks- of alcoholconsumptie anderzijds. Elk jaar worden in België ongeveer 2.500 gevallen vastgesteld, waarbij meer dan 800 personen overlijden ten gevolge van tongkanker. De resultaten van een nieuwe studie hebben de aandacht gevestigd op een andere risicofactor: parodontitis. Bij deze ziekte is er sprake van een ontsteking van het tandvlees, die op de duur kan leiden tot afbraak van het kaakbot en het uitvallen van tanden en kiezen.

Parodontale ziekten en bijbehorende risico's

Tot nu toe wist men al dat personen die getroffen waren door parodontale ziekten, ontstekingen van het tandvlees dus, een verhoogd risico hadden op hart- en vaatziekten. De plaatselijke ontsteking van het tandvlees maakt ontstekingsfactoren aan die eventueel elders in het lichaam een rol kunnen spelen en dus ook van op afstand een invloed kunnen hebben.
Voor het eerst bewijst een experiment dat parodontitis eveneens gelinkt kan worden aan tongkanker.

Slecht tandvlees verhoogt risico op tongkanker

De panoramische röntgenfoto's van de tanden van 50 personen getroffen door tongkanker werden onderzocht en vergeleken met een controlegroep. Het risico op tongkanker lag vijfmaal hoger bij mensen met één millimeter kaakbotverlies. Er werd anderzijds geen verband aangetoond met leeftijd, nicotinevergiftiging, alcoholgebruik, enz.
Samengevat zou men kunnen afleiden dat de ontsteking van het tandvlees die verantwoordelijk is voor parodontitis aan de basis zou kunnen liggen van de verspreiding van kankercellen. De auteurs van de studie leggen wel de klemtoon op de noodzaak om de studie voort te zetten, omdat de huidige resultaten gebaseerd zijn op een te beperkte steekproef.

De resultaten van de studie zouden iedereen moeten motiveren om nog beter te zorgen voor een onberispelijke mond- en gebitshygiëne. Het spreekt vanzelf dat deze voorzorgsmaatregelen nog belangrijker zijn voor rokers en grote alcoholgebruikers dan voor andere mensen...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/06/2007 - 00h00 Tezal M. et coll., Arch. Otolaryngol. Head Neck Surg., 133 (5): 450-4, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels