PUBLICITÉ

Toename van het aantal kankers in België

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016 - 10h41
-A +A

De Stichting tegen Kanker heeft net haar nieuwste cijfers gepubliceerd. Bijna 70.000  nieuwe gevallen … is bijna goed nieuws.

PUB

Cijfers over kanker

67.820 nieuwe gevallen van kanker in België voor 2014: dat zijn de nieuwste gegevens van het Kankerregister. De drie meest voorkomende kankers zijn nog altijd longkanker, (dikke)darmkanker en borstkanker (bij vrouwen) of prostaatkanker (bij mannen). Die vier kankers samen zijn goed voor meer dan de helft van het totale aantal kankergevallen.

Een stijging en toch goed nieuws?

Het meest opvallende cijfer in de pas gepubliceerde gegevens van het Kankerregister gaat over darmkanker in Vlaanderen. In 2014 is het aantal nieuwe gevallen dat is vastgesteld er met maar liefst 21 % gestegen. Maar voor één keer is die stijging geen slecht nieuws over de hele lijn. Het betekent natuurlijk wel dat duizenden patiënten de diagnose van kanker hebben moeten vernemen, maar al deze mensen verkeerden het jaar ervoor niet in goede gezondheid; alleen was er bij geen diagnose gesteld. 2013 was immers het laatste jaar dat er niet systematisch gescreend werd op darmkanker. De toename van het aantal gevallen heeft dus niet te maken met de progressie van de ziekte zelf, maar wel met de vorderingen op het vlak van vroegtijdige screening (dus voor er symptomen zichtbaar worden).

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016 - 10h41
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Dikkedarmkanker: moet ik me laten screenen? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 16h34

Dikkedarmkanker is in 90% van de gevallen te genezen als de kanker vroeg genoeg wordt ontdekt. Daarom is screening van cruciaal belang. In België wordt dit opsporingsonderzoek systematisch georganiseerd en het heeft goede resultaten. Toch zijn er nog...

Kanker: de Europese Unie wil nog meer doen Geüpdatet op 02/02/2009 - 00h00

Elk jaar op 4 februari wordt wereldwijd Werelddag tegen Kanker georganiseerd. Op onze planeet is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Wat doet men bij ons eigenlijk in de strijd tegen kanker? De Europese Commissie heeft onlangs een rapport ge...

Minder mortaliteit door infarct Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS) heeft zopas de laatste cijfers over de mortaliteit in België gepubliceerd, cijfers die dateren van... 1996.

Meer artikels