PUBLICITÉ

Toekomstige moeders: neem vitamine B9-supplementen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00
-A +A

De helft van de vruchtbare vrouwen kampt met een tekort aan vitamine B9, ook wel folaten of foliumzuur genoemd. Deze vitamine is essentieel voor het goede verloop van de zwangerschap. Een tekort aan vitamine B9 bij de bevruchting en in het prille begin van de zwangerschap verhoogt de risico's op groeiachterstand of ernstige misvormingen. Wacht dus niet tot u zwanger bent, maar praat erover met uw arts. U doet er hoe dan ook goed aan om minstens twee maanden voor de bevruchting een supplement te nemen.

PUB

Welke vrouwen kampen met een tekort?

Bijna de helft van alle vruchtbare Belgische vrouwen zit met een folatentekort, meestal zonder het te weten. De oorzaken kunnen uiteenlopen: te weinig verse groenten en fruit, te lage calorie-inname, frequente diëten zonder medische begeleiding, gebruik van de pil, roken, alcohol, sommige geneesmiddelen enz.

Hoe en wanneer moet u een 'folatenkuur' volgen?

Een afwisselende en evenwichtige voeding bevat automatisch folaten, maar daarnaast moet u ook supplementen nemen. U moet ermee beginnen twee maanden voor de bevruchting, tot een maand nadien, want het is op dat moment dat er blijvende misvormingen kunnen ontstaan. Praat erover met uw arts, zodat hij u die supplementen voorschrijft.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00 Persbericht van het 'Institut national de prévention et d'éducation à la santé' (INPES, Nationaal Instituut voor Gezondheidspreventie en -educatie), 28 april 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Plannen voor een baby? Vergeet de folaten niet! Gepubliceerd op 18/11/2014 - 09h25

De ideale voorbereiding op een zwangerschap begint voor u in verwachting bent. Nog voor u aan het grote avontuur begint, moet u drie cruciale stappen zetten: sigaretten afschaffen, regelmatig aan lichaamsbeweging doen en werk maken van een gevarieerd...

Vitamine B9 biedt bescherming tegen darmkanker Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Vitamine B9 of foliumzuur heeft talrijke heilzame effecten op de gezondheid. Recent is in een internationaal tijdschrift voor oncologie een artikel gepubliceerd dat stelt dat foliumzuur vrouwen beschermt tegen colonkanker. Vrouwen die veel foliumzuur...

Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Meer artikels