PUBLICITÉ

Toekomstige en jonge moeders: uw onrustige slaap is normaal!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/10/2007 - 00h00
-A +A

Nachten gevuld met vreemde dromen en nachtmerries zijn een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Dit verschijnsel is te verklaren door de bezorgdheid van de toekomstige en/of jonge moeder voor het kind en ook voor haar eigen verantwoordelijkheid als ouder.

PUB

Een studie van de slaap

Een team Canadese psychologen heeft een onderzoek uitgevoerd bij 273 vrouwen die zij in drie groepen verdeeld hebben: jonge moeders, zwangere vrouwen en vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. De psychologen hebben de vrouwen een vragenlijst voorgelegd over hun slaap en hun persoonlijkheid. De jonge en toekomstige moeders hebben daarbij ook specifieke vragen beantwoord over hun zwangerschap en/of de geboorte van hun kind. Alle vrouwen hebben ook een duidelijke beschrijving moeten geven van hun recente dromen en nachtmerries. Globaal gezien weerspiegelden de dromen en nachtmerries van de jonge moeders een zekere bezorgdheid die verband hield met gevaren voor het kind, terwijl die van de zwangere vrouwen eerder betrekking hadden op verwikkelingen tijdens het werk en de bevalling.

Verschillende oorzaken

De aanleiding tot die vreemde dromen en nachtmerries tijdens de zwangerschap en na de bevalling is in feite een combinatie van verschillende oorzaken. Het tekort aan slaap en de intense emoties die verband houden met het ter wereld brengen van een kind zijn daarbij zeer belangrijk. Uiteraard spelen ook de hormonale schommelingen een rol. Bij de intense emoties hoort ook de vrees om het als jonge ouder niet waar te kunnen maken.
De jonge moeders hadden het vaker dan de andere vrouwen over motorische activiteiten tijdens de slaap, zoals rond het bed lopen, maar alle groepen hadden het even vaak over spreken tijdens de slaap. Die dromen en nachtmerries tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen beangstigend en zelfs griezelig zijn. Een meerderheid van de vrouwen die aan het onderzoek deelnamen, voelde zich angstig bij het wakker worden. Heel wat onder hen stonden 's nachts op om te kijken of alles in orde was met de baby.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/10/2007 - 00h00 "Bizarre Dreams Reflect Pregnancy Angst", Tore Nielsen, PhD, psychologist, Sleep Research Centre, Sacred Heart Hospital, Montreal. Nielsen, T. Sleep, Sept. 1, 2007; vol 30: pp 1162-1196.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Atopische dermatitis: oorzaken beter bekend Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h49

Atopische dermatitis wordt vooral bepaald door erfelijke factoren. Het proces dat de huidsymptomen veroorzaakt, is sinds kort beter bekend. De grootste boosdoener is een tekort aan filaggrine, een soort “cement” tussen de cellen.

Hoe krijgen we onze kinderen uit hun luie zetel? Geüpdatet op 11/05/2016 - 09h48

Aussi dangereuse, selon une étude, que la cigarette, la sédentarité est dans le viseur des autorités de santé depuis plusieurs années maintenant. Une nouvelle étude confirme qu’enfants et adultes ne bougent pas assez. Comment s’assurer que l’on bouge...

Spraak- en taalstoornissen: beter voorkomen Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De "Union professionnelle des logopèdes francophones" (Beroepsvereniging van Franstalige Logopedisten) trekt resoluut de kaart van de preventie, om ouders en gezondheidsprofessionals te sensibiliseren voor een vroegtijdige behandeling van stem-, spra...

De kaap van de menopauze vlot nemen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

De menopauze is een belangrijke fase in het leven van de vrouw. Het is een onvermijdelijk en natuurlijk verschijnsel waar vrouwen het soms moeilijk mee hebben omdat ze het ten onrechte als symbool van veroudering beschouwen. Toch is het een kaap die...

Meer artikels