PUBLICITÉ

Tips voor gezonde tanden...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/12/2005 - 00h00
-A +A

De frequentie van tandbederf (cariës) daalt op wereldvlak, dankzij een betere mond- en tandhygiëne. Toch blijven sommige eetgewoonten onze tanden teisteren. En het zijn niet altijd die waaraan we denken...

PUB

Vreemde paradox: de voorbije decennia is de consumptie van suiker vrij constant gebleven, terwijl de frequentie van cariës gedaald is… Hoe kunnen we dat verklaren? Allereerst heeft het veralgemeende gebruik van fluorhoudende tandpasta de tandgezondheid op wereldschaal sterk verbeterd. Daarnaast spelen ook andere voedingsfactoren een rol.

Hoe gistbaarder, hoe cariogener

Het is ongetwijfeld te simplistisch om te beweren dat alleen suiker en zoetigheid het tandglazuur aanvreten bij overmatige consumptie. In werkelijkheid kunnen alle gistbare suikers tandbederf veroorzaken. Zowel bonbons en snoepgoed als pasta, rijst, chips, fruit en zelfs brood kunnen het tandglazuur beschadigen. En in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het verzurende en dus agressieve effect (verzuring wordt veroorzaakt door de werking van de tandplaquebacteriën) van zetmeelproducten sterk vergelijkbaar met dat van suiker… Andere verbazende vaststelling: uit sommige studies blijkt ook dat de zuurproductie door tandplaque na een maaltijd op basis van brood of chips aanzienlijker en langduriger is dan na inname van sacharose (suiker)!

Opgelet voor kleverige eetwaren

Ook de fysieke kenmerken van het product, in het bijzonder de manier waarop het aan de tanden kleeft, beïnvloeden het risico op tandbederf. Kleverige eetwaren zijn dan ook cariogener dan eetwaren die minder lang in de mond blijven. Zo blijven chips en koekjes langer aan de tanden kleven dan zoete dragees en karamellen. Reden: hoe langer een koolhydraatrijk product aan de tanden blijft kleven, hoe meer de plaquebacteriën de kans hebben om zuur te produceren en dus hoe groter het risico op demineralisatie van de tand.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/12/2005 - 00h00 www.eufic.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Goede voeding, goede tanden! Gepubliceerd op 09/06/2015 - 12h16

Twee keer de tanden poetsen per dag en een regelmatig bezoek aan de tandarts is noodzakelijk om goede tanden te krijgen en te behouden. Maar ook de voeding speelt een cruciale rol. Welke producten zijn bevorderlijk voor een goede hygiëne van tanden e...

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Cariogene eetwaren: nee, bedankt! Geüpdatet op 25/01/2005 - 00h00

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is tandbederf (cariës) de derde meest voorkomende aandoening ter wereld. Om deze plaag te kunnen indijken, is een goede kennis vereist van de uitlokkende factoren. Vooral snoep is hier de grote boosdoener.

Meer artikels