PUBLICITÉ

Tips voor een Kerstmis zonder strubbelingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2016 - 10h05
-A +A

Kerstmis is van oudsher een familiefeest. Deze feestelijke bijeenkomsten kunnen al naargelang de omstandigheden zalig zijn... of een nachtmerrie! Hoe vermijdt u onenigheid tijdens deze familiale onderonsjes?

PUB

Uw eigen zwakke punten kennen helpt ruzie te voorkomen

Zelfs een wonder als Kerstmis zal  niet volstaan om het karakter van uw familieleden te veranderen... De enige persoon wiens gedrag u kunt veranderen, bent uzelf! En dat is al heel wat. Probeer dus een stukje van de laatste uren voor de grote familiefeesten aan wat zelfonderzoek te besteden. Wat kan er u kwetsen of boos maken? En waarom dan? Hoe kunt u dat voorkomen, of hoe kunt u wat afstand nemen zodat u zich niet laat meeslepen door uw emoties? Als u al deze dingen wat op voorhand bekijkt, zult u beter kunnen reageren als de situatie zich in het echt voordoet.

Wat ruimte houden voor uzelf

Als er toch ruzie ontstaat of er spanningen opduiken, is het altijd nuttig als u zich een beetje kunt afzonderen om u wat te ontspannen en de druk wat te laten afnemen. Maar daarvoor hebt u wel een plek nodig waar het rustig is. Als u uw familie uitnodigt voor de feesten, probeer dan als het kan in huis een kamer vrij te houden waar u echt alleen bent, zonder uw gasten. Ook als u uitgenodigd wordt, is het meestal wel mogelijk om een rustig plekje te vinden waar u relatief ongestoord kunt zitten. In het slechtste geval kunt u zich nog opsluiten in het toilet! Dat is nog altijd beter dan ruzie maken. Een wandelingetje maken in de buurt is natuurlijk de meest efficiënte oplossing, maar soms is er dan niet in alle discretie mogelijk.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/12/2011 - 11h39 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/12/2016 - 10h05
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
mariedebruin

Ruzie met de familie is nooit fijn. Zeker niet tijdens feestdagen. Dat zijn tijden waarop iedereen blij hoort te zijn met elkaars aanwezigheid. Vaak liggen er onderliggende problemen die door oorzaak zijn van de ruzies. Familiemediation kan daar goed bij helpen.

PUBLICITÉ