PUBLICITÉ

Tips voor een goede siësta

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 11h50
-A +A

De siësta schijnt opnieuw in te zijn. Maar wanneer het er echt om gaat een middagslaapje te houden, dan is het een ander verhaal!

In onze contreien houdt slechts een minderheid van de bevolking een middagslaapje. Wilt u er ook mee beginnen, dan zult u een plaatsje moeten reserveren tussen uw andere gewoonten in.

Hier alvast een aantal tips!

PUB

Is een middagslaapje goed voor de gezondheid ?

Recent onderzoek heeft al aangetoond dat een middagslaapje een beschermend effect heeft op cardiovasculaire ziekten.

Voor sommige mensen die 's nachts slecht slapen, zorgt een middagslaapje, in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, voor een betere nachtrust.

Overdag een ogenblik vinden dat blijkbaar tot niets dient, maar dat gewijd is aan ons welzijn, kan bovendien heerlijk zijn. Een middagslaapje, daar hebt u ongeveer 20 minuten voor nodig. Niet zo moeilijk te vinden, zelfs in een overvolle werkagenda.

Hebt u zin om het eens te proberen, dan kunt u de volgende tips opvolgen.

De juiste omstandigheden vinden

De mogelijkheden om een middagslaapje te houden, zijn niet zo zeldzaam als u misschien denkt. Het kan op het werk, in het openbaar vervoer… U moet zichzelf slechts drie vragen stellen:

  • Hoe laat is het ?
    Het ideale ogenblik voor een middagslaapje is het begin van de namiddag. Het einde van uw middagpauze bijvoorbeeld is een perfect ogenblik.
  • Over hoeveel tijd beschik ik ?
    Een middagslaapje van twintig minuten is perfect. Indien u langer slaapt, zult u meer tijd nodig hebben om opnieuw voldoende wakker te zijn. Het is ook mogelijk om een ultrakorte middagslaap van tien minuten te houden, maar dat vergt wel een beetje oefening.
  • Kan ik me afzonderen ?
    U hebt niet noodzakelijk een eigen ruimte nodig voor uw middagslaapje. In het openbaar vervoer of zelfs in een park tijdens de zomermaanden, volstaat het u van het lawaai (met oordopjes bijvoorbeeld) of van het licht (met een masker of om het even welk hoofddeksel) af te zonderen. Thuis of op kantoor volstaat het aan de mensen die u omringen uit te leggen dat u gedurende twintig minuten niet gestoord wil worden.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/07/2014 - 11h50

"Le guide officiel de la sieste" (De officiële gids van de siësta), Frédéric Ploton, uitg. Jouvence.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een middagslaapje kan echt geen kwaad Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij oo...

Vijf goede redenen om een middagdutje te doen Gepubliceerd op 27/07/2016 - 17h16

Een siësta is geen verloren tijd . Een middagdutje geeft u niet alleen de mogelijkheid om te herstellen of om te herbronnen, maar biedt u tevens nog heel wat andere voordelen. Wat zijn de echte weldaden van een middagdutje?

Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

Hoe leer ik opnieuw slapen? Geüpdatet op 11/01/2010 - 00h00

Als u slaap stoornissen hebt, moet u op de eerste plaats de oorzaken van het probleem proberen te identificeren. Om daarna de oorzaken van de slapeloosheid te behandelen en een goede nachtrust opnieuw mogelijk te maken, zult u wat uw manier van leven...

Meer artikels