PUBLICITÉ

Tips tegen verkoudheden: wat mag wel en wat niet?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/12/2014 - 11h18
-A +A

Geen winter zonder verkoudheid. Er bestaan veel hardnekkige opvattingen en grootmoedersremedies om van een verkoudheid af te raken. Maar ze werken lang niet allemaal!

Welke middeltjes werken wel en welke helpen niet of, erger nog, maken de zaak alleen maar erger?

 

PUB

Een verkoudheid is een onschuldige aandoening die normaal in enkele dagen vanzelf overgaat. Maar we kunnen wel de duur ervan verkorten en de symptomen verzachten, zoals een lopende neus, niesbuien, keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, enz.

Middeltjes tegen verkoudheden: wat u wel moet doen

Snuit uw neus zo vaak mogelijk

Zo gauw uw neus kriebelt, moet u hem snuiten (en indien nodig ook de slijmen ophoesten). Probeer niet te snuiven en het neusvocht zo achteraan in uw keel op te hopen (keelholte, sinus, neusholtes). Maar snuit ook niet om het even hoe! Doe het zachtjes en let erop dat uw neus helemaal leeg is. Gebruik wegwerptissues voor eenmalig gebruik en gooi ze meteen na gebruik in de vuilnisbak. Als uw neus geïrriteerd begint te raken, doet u er beter meteen een hydraterende crème op.

Spoel uw neus met fysiologisch serum

Verstuif wat fysiologisch serum of zeewater in uw verstopte neus om hem te openen. Dat heeft nog het bijkomende voordeel dat uw neusgaten vochtig blijven. Dat stimuleert dan weer het neusslijmvlies en versterkt zijn functie als buffer tegen de microben.

Houd u aan een goede handhygiëne

Was uw handen zo vaak mogelijk. Gebruik een hydroalcoholische gel als u geen water bij de hand hebt. Houd natuurlijk altijd uw hand voor uw mond als u niest of hoest (was uw handen daarna) of hoest of nies in uw elleboog als het niet anders gaat. Hygiëne is heel belangrijk. Het voorkomt de overdracht van de virussen die verkoudheden veroorzaken, en ook de griep!

Lucht uw woning

Lucht uw woning (en uw bureau) ook als het koud is. Zet alle dagen de vensters een minuut of tien wagenwijd open. Zo verdrijft u de vervuilende stoffen en de virussen.

Gebruik inhalatiebadjes

Door de neusafscheidingen vloeibaar te maken, kunt u de bovenste luchtwegen efficiënt vrijmaken. Los wat grof zout, aromatische kruiden of enkele druppels etherische olie van eucalyptus op in kokend water en ga dan met gebogen hoofd over het badje zitten. Leg ook een handdoek over uw hoofd.

Drink kruidenthees en heet sap van vers geperste citroen

Hete dranken werken volgens hetzelfde principe als de inhalatiebadjes. Ze brengen vocht in het ademhalingsstelsel en maken de verstopte neus en keel vrij. Citroen is bovendien ontsmettend, net zoals de andere vermelde planten.

Een lepel honing

Niets helpt zo goed bij keelpijn als een lepel honing. Uit heel ernstige wetenschappelijke en medische studies blijkt dat honing even goed werkt - of zelfs beter - als geneesmiddelen en siropen tegen het hoesten, en honing heeft geen bijwerkingen.

Echinacea

Deze plant komt uit Noord-Amerika en helpt tegen verkoudheden doordat ze het afweersysteem stimuleert. Ze vermindert het risico op verkoudheden met de helft en verkort bovendien de duur van de aandoening met gemiddeld anderhalve dag. En ook hier is het risico op bijwerkingen nihil. De meest werkzame dosis is 3 gram per dag.

Etherische oliën

Etherische oliën of mengelingen ervan (munt, kruidnagel, tijm, kaneel en lavendel) zijn ontsmettend, microbewerend en zelfs antiviraal. Druppels van etherische oliën werken lokaal ontsmettend op de bovenste luchtwegen en vergemakkelijken de ademhaling. Ze helpen tegen verkoudheden en vooral tegen de hoest.

Paracetamol en ibuprofen

Als de verkoudheid gepaard gaat met keelpijn en hoofdpijn, kunt u paracetamol of ibuprofen nemen. Met deze pijnstillers gaat u zich beter voelen, maar houd u wel aan de voorgeschreven dosis. Als het niet betert, gaat u beter naar de dokter.

Middeltjes tegen verkoudheden: wat u beter niet doet

Grog en een glaasje jenever

Elk type alcohol is sterk te ontraden, ook de beroemde grog (heet water, alcohol, planten, citroen, suiker of honing). Als het heel tijdelijke warmte-effect eenmaal over is, koelt alcohol het lichaam weer af door zijn vaatkrimpende effect. Alcohol maakt het lichaam ook brozer en verstoort de slaap. Een hete drank met wat citroen en honing is wel goed tegen verkoudheden, zolang u er maar geen alcohol bijdoet.

Antibiotica

Antibiotica zijn totaal nutteloos tegen de virussen die verkoudheden veroorzaken. Ze geven bovendien vaak onaangename bijwerkingen, zoals diarree en andere darmproblemen.

Geneesmiddelen tegen verkoudheden

De geneesmiddelen tegen verkoudheden die in de apotheek zonder voorschrift te koop zijn (pijnstillers en middeltjes die de luchtwegen vrijmaken) zijn niet doeltreffend, althans dat is niet bewezen. Ze kunnen bovendien ernstige bijwerkingen veroorzaken. Mijd ze dus en gebruik ze zeker altijd maar voor een korte tijd. Houd u ook aan de voorgeschreven dosis en aan de gebruiksvoorschriften.

Hoestsiropen

Die hebben geen nut. Net als de geneesmiddelen kunnen ze bijwerkingen veroorzaken, en het is bewezen dat ze niet beter helpen tegen droge hoest dan een placebo of een lepel honing. Bij vette hoest kunnen ze uw luchtwegen zelfs nog meer beschadigen en zelfs een onderliggende aandoening verdoezelen. 

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn alleen nuttig bij een bewezen tekort. Volg in dat geval de aanbevelingen van uw arts. Voedingssupplementen zijn niet efficiënter dan een gezonde en evenwichtige voeding om de vitamines en oligo-elementen die ons lichaam nodig heeft binnen te krijgen. U kunt ook meer uit uw voeding halen door regelmatig kiwi’s en citrusvruchten te eten (sinaasappelen, citroen, pompelmoes). Die bevatten heel veel vitamine C en stimuleren het afweersysteem. ’s Winters houdt u zo de virussen op een afstand.

Binnenblijven in de warmte

Binnen blijven in een oververwarmde ruimte vol vervuilende stoffen tast de slijmvliezen van de luchtwegen aan en droogt ze uit. Dat is dus geen goed idee. Lucht uw woning elke dag, zet de verwarming niet te hoog, trek iets uit zo gauw u te warm hebt en zorg voor een voldoende vochtigheidsgraad in huis. Zet eventueel kommetjes met water op de radiatoren.

Roken

Roken (actief en passief) droogt de slijmvliezen van de luchtwegen uit, wat ze kwetsbaarder maakt en het risico op virale infecties vergroot. Niet doen dus!

Als de symptomen na enkele dagen niet minderen of als u koorts of slijmen hebt, gaat u beter naar de dokter om de oorzaak te laten vaststellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/12/2014 - 11h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Wat gaat er schuil achter uw hoest? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h09

Als u hoest , kunt u beter proberen te achterhalen wat er achter zit dan naar het eerste het beste hoeststillende middel te grijpen. Behandeling van de oorzaken is de enige manier om ervan af te raken.

Mijn kind hoest: wat moet ik doen? Gepubliceerd op 13/11/2012 - 11h23

Tijdens de wintermaanden is hoesten een onschuldig, maar veelvoorkomend symptoom. Meestal wordt hoest veroorzaakt door een virale infectie. Hoe kunnen we de last voor een hoestend kind verlichten?

Meer artikels