PUBLICITÉ

Tips om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 10/06/2013 - 14h42
-A +A

De vaginale flora is een geheel van goedaardige bacteriën die de vagina moeten beschermen tegen aanvallen van microben van buitenaf. Als deze flora in slechte staat is, kan de vagina met infecties te kampen krijgen. Hoe kunnen we een verzwakte of aangetaste flora weer in evenwicht brengen?


PUB

Mijd antibiotica

Antibiotica zijn geneesmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn om bacteriën te doden. Maar de vaginale flora bestaat uit bacteriën en zal door de antibiotica dus onvermijdelijk schade oplopen. Dat verklaart meteen de vele genitale infecties bij vrouwen die antibiotica nemen. Neem dus geen antibiotica als het niet echt hoeft. De slogan van de antibioticacampagne luidt dan ook al jaren: «Gebruik antibiotica alleen als het nodig is» !

Hebt u geen keuze en moet u antibiotica nemen? Kaart het dan aan bij uw huisarts.
Als u weet dat uw vaginale flora kwetsbaar is en uw huisarts schrijft u een antibioticum voor, aarzel dan niet om het hem uit te leggen. Hij kan u een middel voorschrijven dat uw vaginale flora spaart of de groei van bacteriën stimuleert. Of misschien kunt u de antibioticatherapie vermijden als hij van oordeel is dat u de aandoening ook zonder te boven komt.

Gebruik een condoom


Gebruik een condoom bij het vrijen of als u wisselende partners hebt. Ze beschermen u tegen aanvallen van externe microben die uw vaginale flora kunnen ontregelen. Een condoom biedt niet alleen bescherming tegen HIV, het aidsvirus, maar ook tegen alle andere SOA.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 11/06/2013 - 14h42 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 10/06/2013 - 14h42

Ecologie bactérienne vaginale, nature, exploration et prise en charge des déséquilibres. R Quentin. Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français. CNGOF. Flore vaginale, définition, http://www.mycoses.infosanteonline.com/index.php/flore-vaginale-cest-quoi-ce-truc-.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Een gezonde vagina móét zuur zijn Gepubliceerd op 21/10/2014 - 16h13

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5. De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten...

Laat uw zomer niet verpesten door SOA's! Gepubliceerd op 06/07/2012 - 14h32

De term seksueel overdraagbare aandoeningen slaat niet alleen op aids , een woord dat nog altijd angst inboezemt. Ze omvat ook veel goedaardige aandoeningen, die wel ernstige gevolgen kunnen hebben. Hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Vaginitis: hoe voorkomen? Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Vaginitis bestaat in diverse vormen. Daarom is het ook zo belangrijk een arts te raadplegen vóór u het gaat behandelen. De meest voorkomende infecties worden veroorzaakt door een bacterie of een schimmel. Middels enkele voorzorgen kan het optreden of...

Meer artikels