PUBLICITÉ

Tips en recepten tegen vermoeidheid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2017 - 17h14
-A +A

Wat is er erger dan zonder fut en energie aan het nieuwe schooljaar te moeten beginnen?

Als u nu al het gevoel hebt dat u alweer aan vakantie toe bent, dan zijn onderstaande tips allicht voor u toepasselijk. Volg ze en u zult zich fitter en een stuk energieker voelen.

PUB

1) Wat te eten tegen vermoeidheid?

  • Vitamines: fruit en groenten leveren een stevige dosis vitamines, en die spelen een rol bij de meeste reacties in onze stofwisseling.
    Als u er echt niet in slaagt om ten minste 5 porties fruit en groenten per dag in te nemen of als u bepaalde tekorten hebt - bijvoorbeeld door het roken: rokers hebben vaak een tekort aan vitamine C - kunt u een vitaminekuur volgen en voedingssupplementen nemen. Maar onthou dat een gevarieerde en evenwichtige voeding op zich normaal volstaat om de vitaminebehoeften van uw lichaam te dekken.
  • IJzer: vaak is een tekort aan ijzer (dit element speelt een rol bij de aanmaak van de rode bloedcellen) de oorzaak van vermoeidheid. Om elk risico te vermijden doet u er goed aan om op uw menu regelmatig eetwaren te zetten die veel ijzer bevatten. Veel ijzer zit onder meer in bloedworst, lever, niertjes, rundvlees, garnalen, oesters, cacao, enz.
  • Magnesium: eet veel gedroogd fruit. Ze helpen u aan magnesium en geven u energie. Maar overdrijf toch ook weer niet, want gedroogde vruchten bevatten veel calorieën.
  • Vezels: luie darmen maken moe. De beste manier om uw lichaam niet onnodig moete maken, is dan ook het voorkomen van verstopping. Zet daarom naast fruit en groenten ook volle granen op uw menu (volkorenmuesli bij het ontbijt, volkorenbrood, enz.) en yoghurt, of eventueel zuivelproducten die verrijkt zijn met probiotica.

Of waarom het nieuwe schooljaar niet inzetten met een kuur van koninginnenbrij, bekend om zijn stimulerende eigenschappen?

2) Wat te drinken tegen vermoeidheid?

Alcohol maakt niet alleen dronken, het put het lichaam ook uit. Het is bekend dat een glaasje alcohol voor het slapengaan het inslapen bevordert. Maar dat is dan ook zowat het enige voordeel, want eenmaal in slaap verstoort alcohol de slaap en word je 's nachts gemakkelijk wakker. Een goeie raad dus: overdrijf er niet mee.

Koffie kan overdag wel deugd doen en opkikkerend werken, maar het verhindert wel het inslapen. Schakel dus na 16-17 uur beter over op cafeïnevrije koffie of kruidenthees.

Laatste tip: mijd frisdranken. Ze bevatten heel veel suiker en leveren u dus onnodig extra calorieën. Als u aan een energiedrankje toe bent, kies dan eerder voor niet gezoet, al dan niet vers, fruitsap of honing. Behalve suikers leveren ze allebei nog andere nuttige elementen voor de goede werking van uw lichaam.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/02/2017 - 17h14
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat eet ik het best als ik moe ben? Gepubliceerd op 03/02/2016 - 11h25

De dagen worden almaar korter en grijzer. U raakt ’s ochtends niet uit bed. U sleept zich door de dag, zit urenlang voor de buis of in de bioscoop. Kortom, u bent moe, u zit erdoor. Wat kunt u eten om u op te kikkeren en de vermoeidheid te overwinnen...

Verkouden? Tien tips om goed te slapen… Geüpdatet op 15/01/2016 - 11h47

Er wordt vaak gezegd dat rusten de beste remedie is om te herstellen van een verkoudheid of griep. Maar als we koorts hebben, een verstopte neus of een vervelende hoest, is het niet altijd makkelijk om de slaap te vatten… Ziehier tien praktische tips...

10 gouden regels om goed te slapen Gepubliceerd op 23/02/2012 - 11h35

Alle specialisten zijn het erover eens: wie goed wil slapen, moet van slapen een prioriteit maken. U zult er de vruchten van plukken! Het beste ogenblik om opnieuw te leren luisteren naar uzelf en om beter te slapen, is de vakantie: minder stress, mi...

Meer artikels