Tinnitus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Waarnemen van geluid waaraan geen geluidsprikkel ten grondslag ligt. De klachten van het oorsuizen wisselen sterk. Veel patiënten merken het nauwelijks op, bij anderen beheerst het hun hele leven. Het oorsuizen is een verschijnsel dat veel voorkomt en dat vaak als een zeer hinderlijk lijden wordt ondervonden.

Oorsuizen kan van zeer uiteenlopende aard zijn. Het kan continu of onderbroken zijn en al of niet pulserend (als het ware kloppend). Het kan sissend of ruisend zijn, fluitend, dreunend of zoemend. Vrijwel altijd is er sprake van een samengesteld geluid en zelden van een zuivere toon.

Van de vele oorzaken van oorsuizen kunnen worden genoemd:
- ontstekingsprocessen;
- gezwellen in het middenoor;
- vergiftigingsprocessen in het binnenoor;
- ontstekingen van het binnenoor;
- bloedstoornissen;
- bloedvatstoornissen;
- gezwellen van hersenzenuwen;
- hersenstoornissen;
- aandoeningen van het kaakgewricht.

De behandeling van een blijvende aandoening ligt in handen van de keel-, neus- en oorarts.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Oorsuizen: er bestaan oplossingen Gepubliceerd op 27/03/2017 - 10h21

Oorsuizen, een fenomeen dat gekenmerkt wordt door het horen van 'abnormale' geluiden, is voor velen een relatief onbekend verschijnsel, zelfs voor de mensen die er het slachtoffer van zijn. Een stand van zaken over een aantal heersende opvattingen… d...

Oorsuizingen: mijn oren fluiten Gepubliceerd op 14/03/2017 - 09h35

Ruis, bromtonen, fluittonen... Naar schatting één op de tien mensen heeft last van oorsuizingen . Deze 'parasitaire' of fantoomgeluiden zijn niet afkomstig van een externe geluidsbron. Maar ze zorgen wel voor groot ongemak.

Oorsuizen, spookgeluid in de oren Gepubliceerd op 05/04/2017 - 16h13

Zo'n 10 tot 20% van de bevolking heeft last van geruis of fluittonen in het oor: ze lijden aan oorsuizen . Vaak verdwijnen de geluiden vanzelf, maar ze kunnen ook aanhouden en ondraaglijk worden.

Tinnitus: leren leven met oorsuizen! Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h28

Tinnitus is een weinig gekend symptoom, dat door verschillende factoren kan veroorzaakt worden en waarvoor een behandeling wordt gestart die voor de ene persoon anders kan zijn dan voor een andere. Hoe dan ook moet een persoon die last heeft van oors...

Meer artikels