PUBLICITÉ

Tijdig beroertes herkennen kan levens redden

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 03/06/2008 - 00h00
-A +A

Beroertes maken elk jaar 19 000 nieuwe slachtoffers in België alleen. De gevolgen zijn vaak dramatisch. De campagne 'Herken tijdig een beroerte' moet daar een eind aan maken. Een snel optreden bij beroertes betekent achteraf immers een wereld van verschil.

PUB

Verlamming en incontinentie na een beroerte

De gevolgen van een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA) zijn enorm. Van de 19 000 Belgische slachtoffers per jaar overlijden er 9 000 binnen de twaalf maanden. Beroertes zijn één van de drie belangrijkste doodsoorzaken in België en Europa. 6 000 slachtoffers blijven permanent invalide. Meest voorkomend zijn verlamming, incontinentie, geheugenstoornissen, verlies van gezichtsvermogen en moeite met bepaalde handelingen. Maar ook emotionele labiliteit, waardigheidsverlies, constante vermoeidheid, frustratie en verminderde interesse komen voor. Één patiënt op twee krijgt binnen de vijf jaar opnieuw een beroerte.

Hoge bloeddruk is een risicofactor van beroerte

Jammer genoeg weten de Belgen nog te weinig over beroertes. Uit onderzoek bleek dat 40 procent van de Belgen geen enkele risicofactor van een beroerte kent, of een factor noemde die geen risico vormt. Bekende factoren zijn bijvoorbeeld een hogere leeftijd, mannelijk geslacht, familiale aanleg, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte, hartziekten, diabetes, roken en alcohol, overgewicht en hormonen.
Bovendien kon liefst 31 procent van de bevolking geen enkel symptoom opnoemen. Nochtans is het tijdig herkennen van beroertes en een adequaat optreden bij een beroerte van levensbelang. Wanneer de behandeling binnen de drie uur wordt opgestart, is de kans op herstel immers aanzienlijk groter.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 03/06/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Hoe recidieven van een beroerte voorkomen? Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Het risico op recidief (nieuwe aanval) van een beroerte is hoog: bijna 1 patiënt op 6 krijgt een nieuwe beroerte binnen 5 jaar na een eerste. Volgens een nieuwe studie is het mogelijk de kans op herseninfarct of -bloeding aanzienlijk te verminderen d...

Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Meer artikels