De puberteit is vaak een periode waarin jongeren bijkomen. De puberteit brengt veranderingen in de lichaamsbouw teweeg, en de drang naar meer onafhankelijkheid gaat vaak gepaard met andere eetgewoonten. Maar een nieuwe studie toont nu aan dat ook de nachtrust mogelijk meespeelt in de gewichtstoename.

Slaap en gewicht bij tieners
Jongeren en volwassenen die de hele week laat gaan slapen, lopen meer kans om bij te komen dan diegenen die op tijd gaan slapen. Onderzoekers hebben het slaapgedrag en het gewicht onderzocht van meer dan 3300 jongeren en jongvolwassenen. Ze onderzochten drie sleutelmomenten: het begin van de puberteit, de universiteitsjaren en het begin van de volwassen leeftijd. Het verdict: na vijf jaar komt één uur slaap minder per nacht overeen met 2,1 BMI-punten extra. Een verschil dat zeker niet te verwaarlozen is, als je weet dat het normale gewicht tussen 18,5 en 24,9 BMI ligt, dat zijn dus maar een kleine zeven punten. Het is dus heel goed denkbaar dat jongeren door een slechte slaaphygiëne op vijf jaar tijd van een normaal gewicht naar overgewicht evolueren …
Het uur waarop we gaan slapen is belangrijker dan de duur van de slaap
Volgens de onderzoekers veranderde de totale duur van de slaap niets aan de zaak en lichaamsbeweging of de uren die ze voor de buis op de pc doorbrachten evenmin: ook als met al die factoren rekening gehouden wordt, stijgt de BMI bij wie laat gaat slapen. De onderzoekers hebben trouwens ook vastgesteld dat veel pubers niet aan de negen uur slaap komen die ze nodig hebben. En ook dat veel van die jongeren moeite hebben om de hele dag wakker te blijven.
Chaput JP et al. Int. J. Obes (Lond). 14 maart 2006; [Epub ahead of print].