PUBLICITÉ

Tienermeisjes: waarom willen ze een baby?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/03/2005 - 00h00
-A +A

Een kinderwens is een natuurlijk verschijnsel vanaf de puberteit! Onze samenleving maakt het jonge moeders echter niet makkelijk. In sommige andere culturen heeft men daar echter niet de minste moeite mee, integendeel: soms is heel de familie er erg blij mee.

PUB

Waarom zo vroeg een kind willen?

Daar zijn verschillende, al dan niet diepe redenen voor. Een jong meisje kan haar vrouwelijkheid willen bewijzen, om te laten zien dat haar volwassen lichaam goed werkt. Ze kan ook haar vruchtbaarheid willen aantonen. Het is een geruststelling om te weten dat je zwanger kunt worden als je vreest dat je onvruchtbaar bent. In die gevallen beslist het meisje soms vrij makkelijk om zich te laten aborteren omdat haar zwangerschapswens niet echt wijst op een kinderwens, maar veeleer dient om zichzelf gerust te stellen.

De kinderwens kan ook dienen om een schrijnend gebrek aan affectie te compenseren. "Eindelijk ga ik iemand hebben die onvoorwaardelijk van me houdt, heel mijn leven lang…" Dat klopt uiteraard niet, want een kind mag nooit opgezadeld worden met de last, de tekorten van zijn ouders op te vullen. Dat zou bij voorbaat tot mislukken gedoemd zijn.

Verder kan een zwangerschapswens voortvloeien uit de drang om zelfstandig te worden, los te komen van zijn ouders en de beklemmende gezinssfeer te ontvluchten. We kunnen het betreuren, maar sommige tienermeisjes hebben een grote behoefte om afstand te nemen van hun familie, wat perfect natuurlijk is.

Een kind willen krijgen, kan ook samenhangen met de vurige wens om de vader aan zich te binden, die eveneens nog heel jong is en het moeilijk heeft om een duurzame relatie aan te gaan.

Het gebrek aan interessante toekomstprojecten is ook een heel belangrijke factor. Wie geen professionele, artistieke, creatieve, familiale en/of financiële toekomst ziet, kan zich fixeren op een project dat wél binnen z'n bereik ligt. En een kind krijgen, is a priori voor alle meisjes mogelijk na de puberteit!

Maar ook jonge meisjes zijn in staat om essentiële dingen te begrijpen: moeder worden, is het mooiste wat er is op de wereld. Vandaar dat sommige meisjes absoluut meteen willen bewijzen dat ze het ongelofelijke kunnen waarmaken: een kind ter wereld brengen. Niemand mag hun dat verwijten. Er zijn volwassenen die de essentie uit het oog verliezen en deze absolute waarheden vergeten!

Dat betekent uiteraard niet dat we jonge meisjes moeten aanmoedigen om moeder te worden, wel dat we in de eerste plaats moeten proberen te begrijpen waarom sommige meisjes die wens koesteren…

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De puberteit bij meisjes: weet u er echt alles over? Gepubliceerd op 30/09/2013 - 18h40

De puberteit is een verschijnsel waar we doorheen moeten, maar niet alle meisjes die ze doormaken aanvaarden ze even gemakkelijk. Er komen veranderingen die soms niet prettig zijn, terwijl andere waar ze lang naar hebben uitgekeken, minder snel komen...

Meer artikels