PUBLICITÉ

Tienerliefdes: tips voor ouders om ermee om te gaan

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2015 - 15h25
-A +A

De puberteit is voor de ouders vaak een ontwrichtende periode. Het is niet makkelijk om de 'kleine ineens groot en zelfstandiger te zien worden!

Een van de belangrijke fases in de puberteit is het ontdekken van de liefde. Hoe moet u met deze delicate periode omgaan? Enkele tips.

PUB

Neem tienerliefdes serieus

De belangrijkste raad voor ouders is: bagatelliseer de eerste liefdes van uw kind niet. Grapjes daarover worden meestal niet goed onthaald! Het is nochtans niet altijd vanzelfsprekend om liefdesrelaties van schoolgaande kinderen ernstig te nemen. Ouders weten goed dat een plotselinge verliefdheid van een 15-jarige geen verbintenis is voor het leven. Maar het is niet omdat deze relaties niet lang duren dat ze niet diep en heel intens kunnen zijn. Tieners hebben meestal de neiging om te overdrijven en dat is ook zo als ze verliefd worden. Respect opbrengen voor hun gevoelens is van cruciaal belang om ze te helpen deze fase vol vertrouwen en rustig te beleven. Het is het mooiste wat ze van ons kunnen krijgen om het begin van hun liefdesleven goed in te zetten.

Tienerliefdes: afstand houden als ouder

Tieners die aan het begin van hun liefdesleven staan, hebben behoefte aan een zekere afstand tot hun ouders. Ze beseffen dan namelijk dat er nog iets anders is dan alleen maar ouderliefde! Bovendien ontdekken ze nu ook wat sensualiteit - en misschien ook seksualiteit - is. Ze zullen hun privacy nu nog meer dan ooit willen beschermen. Uw tienerzoon of -dochter met vragen bestoken over zijn of haar persoonlijk leven zal meestal contraproductief werken. En spioneren (in hun spullen of gsm snuffelen) zeker!

Het is voor ouders zeker niet makkelijk om de controle over hun kind los te laten. Maar het is wel nodig. Jongeren zullen trouwens veel makkelijker uit eigen beweging naar u toe komen en u iets toevertrouwen als u ze niet verstikt.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/01/2013 - 13h51 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2015 - 15h25

Béatrice Copper-Royer, Premiers émois, premières amours, éd. Albin Michel

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeg hun dat u hen graag ziet... Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

Het lijkt vanzelfsprekend dat u uw kinderen graag ziet. Hun dat zeggen en laten zien, is echter niet altijd even eenvoudig. Of liever: we hebben soms de indruk dat het allemaal zo evident is dat er vaak niets te zeggen valt! En toch: als we een gelie...

Meer artikels