Tienerliefdes: tips voor ouders om ermee om te gaan

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2015 - 15h25
-A +A

PUB

Waakzaam blijven

Uw tienerzoon of -dochter de nodige afstand laten nemen betekent natuurlijk nog niet dat u ze volledig aan hun lot moet overlaten. De liefde ontdekken gaat gepaard met concrete gevaren, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschappen. Andere risico’s zijn meer gevoelsmatig, maar toch ook niet te verwaarlozen.

Liefdesverdriet doet pijn en tieners waarderen het als ze voelen dan hun ouders ermee inzitten zonder daarom opdringerig te zijn.  Ouders moeten dus alert blijven voor bepaalde alarmsignalen: aanslepende neerslachtigheid, risicogedrag, opvallend gewichtsverlies, enz. Soms is het nodig om hulp te zoeken bij een psycholoog of een arts.

 

Op zoek naar een compromis

Verliefde pubers hebben hun ouders vaak ook nodig om hun ontluikende liefdesleven optimaal te kunnen beleven – of dat nu is om toestemming te krijgen om samen op vakantie te gaan of gewoon om uitgenodigd te worden om te komen eten. Voor de ouders is het niet altijd makkelijk om daarop te reageren. Ook hier is de vraag weer: hoe de juiste afstand te houden? Als u voor het liefje van de oudste de deur (en - ook een beetje - uw hart) opent, bestaat er misschien een kans dat u in de storm meegesleurd wordt als de relatie afspringt. Maar uw dochter proberen te scheiden van haar vriendje omdat hij niet voldoet, is anderzijds vaak gevaarlijker voor de ouder-kindrelatie dan voor het koppeltje zelf. De oplossing ligt, zoals zo vaak in de opvoeding, in het compromis.

Probeer dus een oplossing te vinden waar u als ouder mee kunt leven en respecteer tegelijk de autonomie van uw opgroeiende tiener.

Als u echt niet kunt ingaan op een vraag en neen moet zeggen, let er dan op dat u de deur niet helemaal dicht doet. U kunt uw tienerzoon of -dochter bijvoorbeeld uitleggen dat ze ’s nachts voor 1 uur thuis moeten zijn zo lang ze geen zestien zijn, maar dat die regel later wel herzien kan worden.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/01/2013 - 13h51 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2015 - 15h25

Béatrice Copper-Royer, Premiers émois, premières amours, éd. Albin Michel

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB