PUBLICITÉ

De tien vuilste plaatsen in uw woning

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 14h44
-A +A

Hoe zit het met de hygiëne in huis?

We hoeven daarom nog geen «poetsmaniakken» te worden, maar sommige plaatsen in huis kunnen misschien wel wat beter qua hygiëne en verdienen wat meer aandacht.

Maar wat zijn nu die plekken of voorwerpen die het makkelijkst allerlei microben en bacteriën overdragen?

Kent u de tien vuilste plaatsen in uw huis?

PUB

Bent u echt in orde met de hygiëne?

Weet u welke plekken of voorwerpen bij u thuis het minst hygiënisch zijn?

Iedereen denkt natuurlijk meteen aan het toilet, maar wie even in zijn fantasie rondgaat in huis beseft al snel dat om diverse (vaak evidente) redenen ook op deurklinken, in handtassen, op sponsjes of op telefoontoestellen allerlei soorten microben zitten. Door die microben kunnen we besmet raken en bepaalde ziekten oplopen, we kunnen ons telkens weer besmetten of die virussen en bacteriën overdragen op andere leden van het gezin, op vrienden, collega’s, enz.

Hygiëne: de tien risicoplaatsen in huis

1. De toiletbril

In onze darmen wonen miljarden bacteriën die we nodig hebben om ons voedsel te verteren.
Het resultaat is dat in onze uitwerpselen meer dan 500 micro-organismen zitten. Van de toiletbril kunnen ze via onze handen in onze mond terechtkomen. Sommige van die organismen kunnen ons zo ziek maken.

De juiste reflexen:

 • Maak de pot en de bril van het toilet heel regelmatig schoon.
   
 • Doe de klep naar beneden voor u doorspoelt.
   
 • Was uw handen telkens als u naar het toilet bent gegaan.

2.  De  deurklinken

80 % van de meest voorkomende besmettelijke ziekten wordt verspreid via de handen.
De deurklinken - en dat hoeft niet te verbazen -  behoren tot de smerigste plekken in huis.

De juiste reflexen:

 • Als u schoonmaakt, denk er dan aan om ook alle deurklinken en handvatten in huis mee onder handen te nemen, ook die van de koelkast, de laden en de kastjes.
   
 • Gebruik tussen twee schoonmaakbeurten en zeker als iemand in het gezin verkouden is ontsmettende vochtige tissues.

3.  De  handtas en de boodschappentassen

In 2013 bleek uit een  kleinschalige studie van de Initial Washroom Hygiene dat in een op de vijf handtassen meer bacteriën zaten dan op een wc-bril.
Al die microben die ons ziek kunnen maken, zijn afkomstig van de duizenden kostbare dingen die in onze handtas zitten (lippenstift, kleingeld, portefeuille, sleutels, regenscherm, brieven, kleenex, kogelpennen, make-up, enz.), maar ze komen er ook omdat we onze handtassen zowat overal neerzetten, ook op de grond.

Ook in onze boodschappentassen verzamelen we tijdens onze aankopen een enorme verscheidenheid aan ziektekiemen. Groenten, vlees, vis en andere verse producten zitten er naast conserven en niet of maar half verpakte kruiden die door de handen van mensen gaan voor en nadat ze op diverse plekken gestockeerd worden.

De juiste reflexen:

 • Uw  handtas en boodschappentassen hebben ook recht op een stevige schoonmaakbeurt - binnen en buiten -; lederen tassen zeker, want de textuur leent zich nog meer tot de ontwikkeling van microben.
   
 • Uw handtas is geen vuilnisbak! Stop er geen gebruikte zakdoeken in, geen resten van een half opgegeten croissant, enz.

4.  De  sponsjes

De combinatie van warmte en vocht maakt sponsjes en ook vaatdoeken tot een echt paradijs voor bacteriën. Die worden dan verspreid op het aanrecht en andere oppervlakken terwijl we ze zogezegd afwassen.
Hetzelfde geldt voor dweilen en washandjes.

De juiste reflexen:

 • Laat een spons nooit door en door nat liggen. Wring de sponsjes na elk gebruik goed uit zodat ze zo snel mogelijk droog zijn en doe er een paar druppels afwasproduct op (dat doodt bacteriën). 
   
 • Steriliseer uw sponsjes door ze een paar minuten in de microgolf te leggen. 
   
 • Vervang uw sponsjes heel regelmatig.
   
 • Gebruik verschillende sponzen, elk voor een ander doel.
   
 • Probeer u zo min mogelijk met washandjes te wassen. Gebruik uw handen onder de douche om u te wassen.
  Als u toch niet zonder washandje kunt, wring het dan na elk gebruik goed uit en vervang het heel regelmatig.

5.  Het aanrecht

Het aanrecht in de keuken is - samen met de snijplank - een van de oppervlakten die het sterkst gekoloniseerd zijn door micro-organismen.
Er komen allerlei voorwerpen en voedingsmiddelen op terecht - vaak tegelijk of na elkaar - zoals fruit, groenten, vlees, vis, enz.

De juiste reflexen:

 • Ontsmet systematisch het aanrecht na elke bereiding van een maaltijd en ook tijdens de bereidingen als u van de ene soort levensmiddel overschakelt op de andere. Zo vermijdt u bijvoorbeeld dat vlees besmet raakt met microben uit de groenten.
   
 • Snijplanken zijn nog minder hygiënisch door de krassen. Daarin nestelen zich bacteriën die er in alle rust kunnen woekeren.
  Vervang de plank als de krassen te diep worden, schuur uw houten plank stevig en giet er af en toe kokend water over.

6.  De schoenen

Sloffen of huispantoffels zijn niet meer in de mode. We brengen aan onze schoenzolen nochtans van alles mee naar huis, ook tal van fecale bacteriën van dieren die we opscheppen zonder dat we door hebben dat we in hun uitwerpselen hebben getrapt. Maar kleine kinderen spelen graag op de grond en stoppen hun handen makkelijk in de mond…

De juiste reflexen:

 • Doe systematisch uw schoenen uit als u thuis komt en trek makkelijk zittende sloffen aan die alleen voor gebruik in huis dienen (loop dus niet even op uw sloffen naar de buurman of de tuin in!).
   
 • Vervang de sloffen regelmatig (elke zomer en elke winter) en aarzel niet om ze af en toe te wassen als ze machinewasbaar zijn!

7.  De mobiele telefoon

De draagbare telefoon in huis wordt om de haverklap vastgenomen, hij slingert overal rond op tafel en op bijtafeltjes en gaat dan van hand naar hand. De gsm zit in de broekzak of de handtas… Kortom, een telefoon is een voorwerp dat vol ziektekiemen zit.

De juiste reflexen:

 • Ontsmet uw mobiele telefoon regelmatig, ook uw gsm.
   
 • Doe hetzelfde met de hoorn en het display van de vaste telefoon, thuis en op het werk.

8. Het  toetsenbord en de muis van de computer

Andere voorwerpen waar we niet altijd aan denken, zijn het toetsenbord en de muis. Die zijn in permanent contact met uw handen en zitten al snel onder een laagje bacteriën.

De juiste reflexen:

 • Maak ze net als de telefoon regelmatig schoon, vooral ook omdat het om IT-producten gaat die collectief worden gebruikt of toch soms door een familielid of een collega worden gebruikt.
   
 • Eet niet boven uw toetsenbord! 

9.  Tandenborstels

De tandenborstel  is net als het washandje en de vaatdoek of de spons een warm en vochtig milieu dat ideaal is voor de ontwikkeling van bacteriën.

De juiste reflexen:

 • Vervang uw tandenborstel of het kopstuk (bij een elektrische borstel) regelmatig. Laat uw tandenborstel niet door andere leden van het gezin gebruiken - uw partner of uw kind - en gebruik zelf ook nooit een tandenborstel van iemand anders. 
   
 • Schud na gebruik eens flink met de tandenborstel om de waterdruppels eruit te krijgen en laat de tandenborstel daarna drogen, ideaal rechtop staand met het kopstuk naar boven en op een nette en goed verluchte plaats. Let er ook op dat uw tandenborstel geen andere borstel raakt.

10. De koelkast

In de koelkast komen allerlei soorten voedingsmiddelen na en naast elkaar te liggen, rauwe of gare, producten met een lange of een korte of zelfs een vervallen houdbaarheidsdatum of die al dan niet (hermetisch) verpakt zijn.

De juiste reflexen:

 • Geef elk type voedingsmiddel een vaste plaats en hou daarbij rekening met de temperatuur (volg daarvoor de handleiding van uw koelkast).
   
 • Leg rauwe en gare voedingsmiddelen apart en scheid ook vlees en groenten.
   
 • Verpak systematisch al uw voedingsmiddelen.
   
 • Verwijder daarentegen onnodige kartonnen verpakkingen (de kartonnen verpakking van yoghurt bijv.).
   
 • Maak de binnenkant van de koelkast twee keer per maand met wat water en azijn schoon en ontdooi het vriesvakje als het nodig is.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 14h44

Dr Frédéric Saldmann, « On s’en lave les mains, Tout connaître des nouvelles règles d'hygiène », Uitg. Flammarion. Anne Dufour, « 100 Réflexes bonne hygiène », uitg. Leduc.s.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hygiëne: goede manieren kunnen helpen... Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Niet spuwen op straat, de hand voor de mond brengen als we hoesten enz. Dergelijke goede manieren zijn noodzakelijk om de verspreiding van infecties te beperken. Toch gaan ze steeds meer verloren. Tijd om ze opnieuw in te voeren dus…

Meer artikels