PUBLICITÉ

Tien tips om te recupereren van een slechte nacht

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2017 - 11h44
-A +A

Slaapt u normaal heel goed? Dan bent u een geluksvogel, want het is niet iedereen gegeven. Toch bent ook u niet immuun voor een slechte nacht. Heel veel dingen kunnen uw slaap verstoren. Stress - thuis of op het werk - is een van de belangrijkste oorzaken. Maar ook een simpele kou, allergische rinitis, pijn, lawaai of een ziek kind kunnen roet in het eten gooien. Hoe kunt u daarna recupereren?

PUB

1) Maak tijd voor het ontbijt

Begin de dag met een stevig, evenwichtig en opkikkerend ontbijt: ontbijtgranen of boterhammen met boter en jam, een zuivelproduct, vers geperst sinaasappelsap en een stuk vers fruit voor een stevige dosis vitamine C.

2) Liever een verkwikkende douche dan een bad

Begin de dag met een goede douche en beëindig die als het kan met een straal koud water op de benen, te beginnen vanaf de dijen en zo verder naar de enkels. Dat stimuleert de bloedsomloop. Doe af en toe ook een peeling van uw gezicht. Dat geeft u een goede look. En werk de schminksessie af met een product tegen wallen. Trek daarna makkelijke, maar elegante kleren aan. Een mooi uiterlijk geeft weer meer pit.

3) Gezonde voeding met weinig vet

Neem overdag geen geneesmiddelen en voedingsupplementen die u aan meer energie moeten helpen. Haal liever rechtstreeks energie uit uw voeding met een evenwichtig middagmaal dat eiwitten, trage koolhydraten, groenten en fruit bevat. Eet niet voor twee met als excuus dat u een slechte nacht hebt gehad en moe bent. Zware en vette maaltijden vertragen de spijsvertering en putten het lichaam onnodig uit. Gun uzelf een klein zoetigheidje, maar dan zonder vet (liever geen gebak dus).

4) Profiteer ervan om een siësta te houden

Doe een middagdutje, maar hou het in ieder geval kort. Anders knabbelt u al aan het aantal uren slaap van de volgende nacht. Maximaal dertig minuten volstaat om efficiënt te recupereren van een te korte nacht.

5) Geen vermoeiende activiteiten

Put u niet onnodig uit. Herzie uw tijdsbesteding om de dag wat lichter te maken. Er zijn vast taken of klussen die kunnen wachten tot morgen.  Maar overdrijf ook weer niet. Als u de hele dag niets doet, zult u ‘s avonds niet moe genoeg zijn en zult u weer moeite hebben om de slaap te vatten.

6) Doe aan sport, maar niet te veel

Laat uw lichaamsbeweging niet vallen, maar forceer u niet. Pas u eerder aan. Als u voor die dag een sportsessie voorzien hebt, doe het dan, maar werk in uw eigen tempo of hou het voor een keer iets korter. Doe wel ‘s avonds geen sport. Die raad geldt trouwens voor iedereen: geen intensieve activiteiten voor het slapengaan.

7) Regelmatige uren

Ga niet vroeger slapen dan anders om de regelmatige tijdstippen van opstaan en slapengaan niet in gevaar te brengen. Hou wel een relaxatiesessie.

8) Verzet u niet tegen de slaap

Ga naar bed zodra de eerste signalen verschijnen dat u slaap hebt: ogen die dichtvallen, prikkende ogen, enz. Blijf niet voor de televisie zitten met als excuus dat uw programma bijna gedaan is.

9) Planten om goed te slapen

Er zijn planten die de slaap bevorderen zoals passiebloem, slaapmutsje (escholtzia), valeriaan, hop, klaproos, meidoorn, rozenwortel, lavendel, citroenmelisse, enz. Gebruik ze om uw energie terug te vinden.

10) Goede gewoontes op langere termijn

Volg al deze tips ook de dagen erna, want een slechte nacht compenseer je niet op één dag. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om uw slaaphygiëne te herzien: lichte avondmaaltijden, geen alcohol (alcohol is verraderlijk; het bevordert het inslapen, maar daarna verstoort het de structuur van uw slaap), een slaapritueel, elke dag de slaapkamer luchten, een rustige omgeving en zonder optische schittering (led-lichtjes van pc, enz.), elk verstorende acitviteit ’s avonds staken (smartphone, tablet, pc, e-mailbox, enz.).

En om er zeker van te zijn dat u voortaan goed slaapt, schakelt u best de factoren uit die verantwoordelijk zijn voor uw slechte nacht.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/02/2016 - 14h16 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/02/2017 - 11h44
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Drie strategische stappen om slaapproblemen te overwinnen Gepubliceerd op 02/02/2011 - 13h08

Meer dan 90% van de slaapproblemen is terug te voeren op onze manier van leven. Slapeloosheid kan te wijten zijn aan het niet respecteren van ons slaapritme , maar nog veel vaker is er een onderliggende aandoening in het spel zoals stress, angst of e...

Eindelijk goed slapen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Velen onder ons klagen over tijdelijke of blijvende slaapstoornissen. Oorzaken: stress, zorgen of een ongezonde levensstijl, stuk voor stuk factoren die onze nachtrust kunnen verstoren en in mindere of meerdere mate problemen kunnen veroorzaken in on...

Slapeloosheid: er bestaan oplossingen Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Voor wie slapeloosheid zonder slaapmiddelen of andere medicijnen wil bestrijden, bestaan er oplossingen. Deze zijn niet altijd gemakkelijk uit te voeren, ze vragen geduld, maar het is soms mogelijk om zelf zijn slaapproblemen op te lossen...

Meer artikels