PUBLICITÉ

Tien tips om reisziekte te voorkomen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/05/2016 - 17h27
-A +A

Bleekheid, zweten, misselijkheid... het zijn typische kenmerken van reisziekte waar heel wat mensen mee kampen als ze zich verplaatsen. Wilt u met een gerust gemoed op vakantie vertrekken? Neem dan uw voorzorgen en pas de onderstaande trucjes tegen reisziekte toe.

PUB

10 trucjes om reisziekte tegen te gaan

Auto, vliegtuig, boot, trein of bus... al deze vormen van transport kunnen ons ziek maken. De symptomen zijn een algemeen gevoel van onwel zijn, zweten, bleekheid, slaperigheid, overvloedige speekselproductie, vertraagde hartslag gevolgd door misselijkheid en braken. Hieronder vindt u enkele tips om de reisziekte te voorkomen.

  1. Mijd zoveel mogelijk factoren die de reisziekte in de hand werken: slechte geuren (tabak, eten, de geur van asfalt, benzine, enz.), te krappe ruimtes, agressieve geluiden, vermoeidheid, opwinding, warmte...
     
  2. Eet iets lichts voor uw vertrek. Met een lege maag vertrekken is onverstandig (dan trekt de maag zich gemakkelijker samen), maar te overvloedig of te vet eten is ook niet goed. Kies bij voorkeur trage suikers (rijst, deegwaren...). En drink geen alcohol.
     
  3. Reis zoveel mogelijk met frisse lucht: lucht zo vaak mogelijk, zoek een plek bij het venster en zet dat op een kier als het kan, of ga tijdens een bootreis op het dek zitten.
     
  4. Als u met het vliegtuig of de bus reist, ga dan in het midden zitten. Daar zijn de schokken of schommelingen iets kleiner. Als u de auto of de boot neemt, gaat u het best vooraan zitten.
     
  5. Beperk uw visuele aandacht: lees niet, kijk geen video of doe geen elektronische spelletjes.
     
  6. Kijk en plaats u altijd in de richting waarin het voertuig zich verplaatst. Als u in de auto zit, kijk dan door de voorruit naar buiten. Fixeer uw blik op een punt aan de horizon. Probeer uw blik ook stabiel te houden.
     
  7. Als u per boot reist, schenk dan aandacht aan de manoeuvres, probeer er in op te gaan om uw geest bezig te houden. Als u met de auto reist, ga dan zelf achter het stuur zitten. De bestuurder wordt niet onpasselijk, want hij anticipeert op de bewegingen.
     
  8. Knabbel op een kauwgom.
     
  9. Drink vaak, maar met kleine slokjes (water of limonade).
     
  10. Las indien mogelijk om de twee uur een pauze in en strek even uw benen.

Middeltjes uit de apotheek

Wie met deze tips niet voldoende geholpen is, kan terecht in de apotheek voor een aantal geneesmiddelen. Ze moeten voor het vertrek worden ingenomen (antihistaminica, rustgevende middelen). Vraag uw huisarts of apotheker om raad. Er bestaan ook zachte middeltjes zoals voedingssupplementen, homeopathie of armbanden tegen misselijkheid.

Test ook de etherische oliën uit

Pepermunt of dragon kunnen misselijkheid en spanningen tegengaan. Doe twee druppels op uw handpalm en masseer er langzaam en voorzichtig uw plexus solaris (de zonnevlecht) mee. Ga ook rond uw maag. Breng uw hand ook naar uw neus en adem de olie langzaam in.
Opgelet, munt is af te raden voor zwangere vrouwen en heel jonge kinderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/05/2016 - 17h27

Danièle Festy en Anne Dufour, " Les huiles essentielles ça marche ! ", uitgeverij Leduc ; " Le guide de l'automédication ", uitgeverij Vidal.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ