Amper 39% van de bevolking in België eet elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten. En u, weet u zeker dat u het quotum altijd haalt?
Ziehier tien makkelijk door te voeren maatregelen om meer groenten op uw menu te zetten.

1) Verander regelmatig van groente!
Welke groenten eet u meestal? Courgette, witlof, prei,… en houdt het daar zowat op? Het aanbod aan de groenten is de laatste jaren sterk nochtans enorm uitgebreid. Het is nu bijvoorbeeld veel makkelijker om iets exotischer getinte groenten te vinden, zoals zoete aardappel, paksoi of muskaatpompoen. Ook de traditionele groenten zijn weer helemaal terug, zoals aardpeer, koolraap, gele wortel, enz. Mogelijkheden zat dus!
2) Hou het eenvoudig
De bereiding van vraagt soms wel wat werk. Ze moeten worden geschild, gesneden, gekookt, afgewerkt met een sausje of vinaigrette, enz. Maar dat is lang niet altijd zo. Veel groenten hoeven namelijk alleen maar gewassen en in tweeën gesneden te worden en kunnen dan zo de oven is. Denk maar aan courgettes, pompoen, paprika’s, uien, enz. Andere groenten kunnen rauw gegeten worden en hoeven alleen maar geraspt te worden. Met de keukenrobot is dat in een wip gebeurd. En dan gaat het niet alleen over de klassieke wortelen. Ook raapjes, bieten en alle verwante groenten kunnen rauw gegeten worden. Het zijn er veel meer dan we denken. Kortom groenten - op een goede en lekkere manier- bereiden kan snel!
3) Neem een abonnement op een biopakket
Hebt u geen inspiratie of weet u nooit wat u moet klaarmaken? Dan zijn de biopakketten misschien iets voor u. Elke week (maar andere leveringsfrequenties kunnen ook) staat een voor u uitgekozen selectie van lokale en biologische producten voor u klaar. Het is simpel, u wint tijd... en zo ziet u de groenten in de groentebak van de koelkast niet verwelken. Als dat geen goede reden is!
4) Ga naar de markt
Voelt u toch niets voor biopakketten? Trek dan naar de dichtstbijzijnde wekelijkse markt. U vindt er niet alleen groenten, maar ook inspiratie bij het zien van al die verleidelijke seizoensproducten.
5) Leg een voorraad aan
Inspiratie en versheid is allemaal goed en wel, maar als u elke dag twee porties groenten wilt eten, moet u ook ultrasnelle en makkelijke oplossingen hebben. U kunt daarvoor terecht in de rekken met de diepvriesproducten van uw supermarkt. Daar vindt u gewassen, geschilde en voorgesneden groenten die net zo gezond en vers zijn als dagverse groenten!
6) Werk vooruit
Als u een bepaalde groente lust die wel veel tijd kost om te bereiden, kunt u bijvoorbeeld een aantal porties te veel maken. Vries de overschot gewoon in en haal ze een andere keer tevoorschijn. Het spaart u een hoop tijd uit.
7) Organiseer de maaltijd rond de groenten
Begin voor de verandering eens niet met een stuk vlees, maar zie uw groenten als de sterren van uw maaltijden. Welk vlees zou het beste gaan bij aardpeer? Wat geef ik bij een puree van muskaatpompoen?
8) Ken de juiste verhoudingen
Even opfrissen: het volstaat niet om groenten voor te schotelen, het moeten er ook genoeg zijn! Een evenwichtige maaltijd moet voor de helft uit groenten bestaan.
9) Kweek uw groenten zelf
Misschien hebt u een tuin of een balkon. Plant of zaai dan uw eigen groenten. Dat kan het hele jaar door en op enkele weken tijd hebt u zo uw eigen groenten. Het resultaat zal natuurlijk afhangen van de oppervlakte waarover u beschikt, maar radijsjes, tomaten en sla zijn haalbaar voor elk balkon, hoe klein ook.
10) Breng variatie in de bereidingswijze
Groenten zijn lekker, niet duur en goed voor de gezondheid. Als u er niet genoeg eet, is dat allicht omdat u nog niet de juiste manier gevonden hebt om ze te consumeren. Haal uw oude gewoonten dan eens overhoop! Misschien eet u vaak gratins en niet genoeg salades (of andersom). Misschien maakt u altijd dezelfde sauzen. Probeer dan eens groenten natuur - zonder saus dus - of kruid ze eens op een exotische manier. Kookt u uw groenten altijd al dente? Laat ze dan eens wat meer garen. Er zijn mogelijkheden zat om af te wisselen.