PUBLICITÉ

Tien nuttige antistress-tips waar we niet altijd aan denken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2015 - 09h33
-A +A

Stress is goed, zolang het binnen de perken blijft! Al naar gelang de situatie manifesteert stress zich bij ieder van ons anders. De ene krijgt een sneller hartritme, de andere voelt zich misselijk, angstig, begint overdadig te zweten, heeft slaapstoornissen, is prikkelbaar enz.

Maar laat u vooral niet overmannen door stress. Omgaan met stress kunt u leren! Hieronder vindt u tien strategieën tegen stress waar we niet altijd aan denken. Ten onrechte, want het kost amper moeite om ze in de praktijk te brengen …

PUB

Stress beheren: remedies tegen stress

Of u nu van nature een stresskonijn bent of in bepaalde situaties makkelijk uw zelfbeheersing verliest, het is mogelijk om stress te bestrijden zodat u zich beter gaat voelen.

Er zijn uiteraard de traditionele antistress-tips - gedragstherapie, sessies bij de psycholoog, relaxatie, de tijdsbesteding herbekijken, zich concentreren op de prioriteiten, lichaamsbeweging enz. Maar vandaag brengen we u enkele andere, heel doeltreffende tips voor stressbeheer. U kunt ze gewoon in uw dagelijkse leven toepassen. Ze zijn heel eenvoudig. Zonde dus dat we er zo zelden aan denken.

Tien minder bekende tips tegen stress

Doe aan visualisatie

Door u visueels iets voor te stellen, komt u weer dichter bij uzelf, en dat zal meteen een ontspannend gevoel losmaken. Ga op een rustige plek comfortabel zitten en stel u een rustige scène voor die u bevalt: u bent op een idyllisch strand, op een droom van een vakantiebestemming, in de armen van uw geliefde, aan het lachen en onnozel aan het doen met uw kinderen, het gezellige interieur van uw nieuwe huis aan het verkennen enz.

Luister naar muziek

Muziek heeft verzachtende eigenschappen. Ze maakt in de hersenen antistresshormonen vrij.

Welk type muziek u beluistert en waar maakt niet uit - thuis, in de keuken, in de auto, op het werk - muziek vertraagt sowieso de hartslag, verlaagt de bloeddruk en vermindert uw stresspeil. U mag natuurlijk ook altijd meezingen of zelf muziek maken!

Lach

Niets is zo ontspannend als lachen. Lachen is een emotie die positieve energie vrijmaakt. Het helpt ons situaties te relativeren en negatieve gevoelens te overwinnen. U kunt elke dag uw lachmoment houden, gewoon op uw eentje. Maar u kunt ook naar uw favoriete komische films of naar grappige video’s kijken. Ze worden massaal uitgezonden op tv … Lachen is ook aanstekelijk, doe het thuis met uw gezin of onder vrienden.

Zet uw pc en gsm uit

Las overdag op tijd en stond een pauze in. Het is bewezen dat het te pas en te onpas checken van e-mail meer stress geeft, de stemming drukt en de slaap verstoort, zeker als het gaat om boodschappen in verband met het werk. Ook voortdurend gestoord worden of beschikbaar zijn aan telefoon brengt geen rust, integendeel.

Zet dus regelmatig uw toestellen uit en zet ook de belsignalen uit, ook het signaal dat aangeeft dat er een mail of een sms binnenkomt. En leg ‘s avonds alles minstens een uur voor het slapengaan weg.

Doe aan diepe ademhaling

Oefeningen voor de diepe ademhaling brengen meer zuurstof in het lichaam en werken daardoor extra ontspannend.

Krijgt u plots felle stress? Adem dan diep in via de buik, houd uw adem drie seconden in en adem dan geleidelijk aan uit. Niets is zo deugddoend. Herhaal de oefening drie keer en u zult zich meteen ontspannen voelen.

Bekijk alles positief

Dwing u om de dingen van de positieve kant te bekijken en onthoud de beste en niet de slechtste dingen. Is uw taart mislukt? Dan weet u hoe het de volgende keer wel moet. Hebt u de bus gemist? Profiteer er dan van om wat te bewegen.

Overloop elke avond de positieve gebeurtenissen van de dag. Doe uw best, er zijn er zeker en vast. Zelfs de meest onbeduidende dingen hebben belang.

Ga tien minuten wandelen

Iedereen kan ondanks alle drukte wel tien minuten vrijmaken per dag. Niets is zo goed als een tiental minuten gaan stappen om uw hoofd leeg te maken. Doe dit bij voorkeur in een park, in de natuur, kijk om u heen en laat u meeslepen door wat u ziet. Dat helpt relativeren.

Gun uzelf een pleziertje

Verlies uzelf niet in de klussen en de routine van het dagelijkse leven. Gun uzelf momenten waarin niets moet zodat u uzelf eens een plezier kunt doen of uw favoriete hobby’s kunt beoefenen. Dat kunnen zowel actieve als passieve dingen zijn, of zaken op sociaal vlak.

Doe iets met uw handen

Niets helpt beter tegen angsten en zorgen dan handarbeid. Het is repetitief maar constructief, het ontspant en motiveert. Naaien, beeldhouwen, postzegels verzamelen, fotografie, tekenen, schilderen, maar ook tuinieren, allemaal focussen ze uw geest op de taak die u moet uitvoeren. Het brengt voldoening en verjaagt negatieve gedachten.

Wees opgewekt en ontwikkel uw empathie

Wees opgewekt en probeer met de mensen mee te voelen. U zult er alleen maar betere relaties door krijgen. Opgewekt zijn verbetert ons zelfbeeld, en dat verjaagt stress, zorgen en  negatieve stemmingen. Net als met lachen werkt ook glimlachen aanstekelijk.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2015 - 09h33

Dr Michel Dib, "Apprivoiser le stress", Uitg. Huitième Jour.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Leer anderen uw aandacht te schenken Geüpdatet op 15/03/2005 - 00h00

Als een kind u een gedicht voordraagt, een muziekstuk speelt of een liedje zingt, geeft het u een geschenk. Het biedt u en de eventuele toeschouwers of toehoorders het resultaat aan van zijn inspanningen, zijn repetities. Hoe moet u daarop reageren?

Kent u de middeltjes om te relaxen? Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h42

Onze zo complexe wereld waar alles om technologie draait, oefent een vreselijke druk uit op ons. Om in harmonie met uzelf te blijven, is het belangrijk dat u op tijd en stond kunt ontspannen, ontsnappen aan de druk van buitenaf en binnen in uzelf nie...

Op zoek naar eenvoud Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h31

De crisis, terrorismus, de vermindering van de koopkracht, alles draagt bij om de stress te verhogen. Misschien vinden we wel een tegengif door te allen prijze de eenvoud op te zoeken. Dat is in elk geval de mening van Michael Simperl, auteur van "Mo...

Meer artikels