Niets is zo leuk als paddenstoelen plukken om dan achteraf de eigen oogst te kunnen opeten.
Maar let er wel op dat u zich niet vergist, want sommige soorten zijn giftig. Voorzichtig blijven is dus de boodschap.

De symptomen van een paddenstoelenvergiftiging treden binnen 15 minuten na het eten op.
- Fout. De symptomen kunnen tot 6 uur - en in sommige gevallen zelfs 12 uur - na het innemen verschijnen, afhankelijk van de soort. Het gaat om diarree, misselijkheid, beven, duizeligheid, gezichtsstoornissen…
Giftige paddenstoelen hebben een herkenbare onaangename geur.
- Fout. De groene knolamaniet bijvoorbeeld, een van de giftigste en zelfs dodelijke soorten, ruikt net heel lekker!
Bij twijfel over mijn paddenstoelenoogst kan ik bij een mycologische vereniging terecht voor advies.
- Juist. Mycologische verenigingen of groepen kunnen u kostbare tips geven en u helpen om de giftige paddenstoelen eruit te halen. U kunt ook altijd bij uw apotheker terecht.
Ik moet al een hele hoop paddenstoelen binnen hebben om een mogeiijke vergiftiging op te lopen.
- Fout. Het is de giftigheid van de paddenstoel die telt en niet de hoeveelheid. Eén enkele groene knolamaniet kan al een ernstige vergiftiging veroorzaken…
Sommige eetbare paddenstoelen lijken heel sterk op giftige paddenstoelen.
- Juist. Reden te meer dus om alleen paddenstoelen te plukken die u met zekerheid herkent.
Er bestaat een allergie voor paddenstoelen.
- Juist. Paddenstoelen bevatten eiwitten, pigmenten en polyolen die bij sommige mensen hevige allergische reacties kunnen uitlokken.
Bij twijfel over een bepaalde paddenstoel volstaat het om alleen het hoedje mee te nemen.
- Fout. De voet is al net zo nuttig om de soort paddenstoel te identificeren.
Voor witte paddenstoelen hoef ik niet bang te zijn. Die zijn nooit giftig.
- Fout. Sommige extreem giftige paddenstoelen zoals de groene knolamaniet zijn wit. Ook sommige witte trechterzwammen zijn giftig. Ga dus niet af op de kleur!
Sommige wilde paddenstoelen worden rauw gegeten.
- Fout. Eet wilde paddenstoelen nooit rauw, maar stoof ze altijd voor u ze eet.