PUBLICITÉ

Tien gangbare opvattingen over acne

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/04/2011 - 10h48
-A +A

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

PUB

Acne komt alleen bij jongeren voort.

Fout

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne, en dat zijn niet noodzakelijk dezelfde mensen die in hun puberteit acne hebben gehad.

Acne is een hormonenkwestie.

Juist

Acne ontstaat met de productie van de puberteitshormonen.

Acne begint meestal rond 12-13 jaar.

Juist

De acne verdwijnt daarna geleidelijk aan rond 20-25 jaar.

Het beste is om zogeheten niet-comedogene cosmetische en verzorgingsproducten te gebruiken.

Juist

Ideaal zou zijn als u uw arts of apotheker zou vragen welke producten het best geschikt zijn voor uw huid. Deze tip geldt voor algemene verzorgingsproducten, maar evengoed voor make-up.

Acnepuistjes zijn besmettelijk

Fout

Acnepuistjes zijn niet besmettelijk, zelfs niet als ze doorbreken maar voortdurend aan de puistjes zitten te wriemelen kan de acne wel doen uitbreiden.

Mensen met acne moeten hun gezicht zo min mogelijk wassen.

Fout

Het is net heel belangrijk om de huid te reinigen. Het is aanbevolen om het gezicht ’s ochtens en ’s avonds en na het sporten te reinigen met een aangepaste (niet irriterende) zeep. Anders dreigen de talgklieren (die de talg afscheiden) te verstoppen, wat de ontwikkeling van nieuwe puistjes in de hand werkt.

Zon maakt acne beter.

Fout

Na een zonnebeurt verbetert de staat van de huid, omdat de UV-stralen de puistjes uitdrogen. Maar op langere termijn maken de UV-stralen de huid dunner, en dat werkt dan weer het ontstaan van puistjes in de hand. Het is dus beter om u te beschermen tegen de zon, anders krijgt u later allicht een nieuwe opstoot van acne.

Roken maakt acne beter.

Fout

Roken maakt de huid dof, stikt ze ook en versnelt de veroudering ervan. Net als de zon maakt het de huid dunner, wat het ontstaan van acne in de hand werkt.

Stress werkt opstoten van acne in de hand.

Juist

De stresshormonen ontregelen de talgproductie. Als die te groot wordt, gaat hij zich ophopen, wat de vermeerdering van microben bevordert en plaatselijke ontstekingen versterkt, en die liggen aan de basis van het ontstaan van de acnepuistjes.

Peelings en maskers zijn verboden voor wie acne heeft.

Fout

Deze vorm van huidverzorging reinigt de huid net -  ze moet dan wel gebeuren met niet irriterende producten - en dat heeft zijn voordeel. Het helpt dode cellen en afvalstoffen afvoeren en opent de verstopte poriën van de talgklieren, waardoor de talg makkelijker weg kan.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/04/2011 - 10h48

"Acné, des conseils pour votre quotidien", Uitgeverij John Libbey Eurotext ; Sylvie Charier, "Une belle peau pour la vie", Uitgeverij Jean-Claude Gawsewitch.

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acne op latere leeftijd Gepubliceerd op 12/05/2014 - 12h03

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, in al dan niet erge vorm en minder of meer verspreid. Maar ook volwassenen kunnen acnepuistjes hebben. Welke factoren werken acne bij volwassenen precies in de hand?

Acne: hoe behandelen? Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Gemiddeld duikt acne op rond de leeftijd van de 12 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens, om meestal te verdwijnen rond de leeftijd van 19 jaar. Maar acne zorgt wel voor heel adolescentenellende . Het goede nieuws is dat er doeltreffende en specifi...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Meer artikels