PUBLICITÉ

Tibolon in de menopauze: een geneesmiddel zonder risico’s?

Gepubliceerd door Stéphanie Langelez, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016 - 15h21
-A +A

Tibolon wordt gebruikt om symptomen van de menopauze te behandelen. Het is al sinds 1988 op de markt en is bij ons vanaf 2000 geleidelijk aan verspreid geraakt. Het middel geldt als een interessant alternatief voor de traditionele hormoontherapieën, maar experts tekenen nu toch enig voorbehoud aan vanwege de nevenwerkingen.

PUB

Tibolon: voordelen maar ook risico’s

Tibolon is van de medicijnen die op de markt te krijgen zijn voor de behandeling van bepaalde menopauzeklachten een interessant alternatief voor de traditionele hormonale substitutietherapieën van de menopauze (HSTM). Het middel heeft drie toch wel aparte eigenschappen:

  • het verbindt in één enkele pil de oestrogene en progestatieve effecten;
  • het stimuleert alle organen, behalve de borsten en het baarmoederslijmvlies;
  • het heeft een androgeen effect dat positief kan werken op de libido en de stemming.

Vanwege deze eigenschappen wordt het medicijn bij voorkeur voorgeschreven om vasomotorische klachten te verhelpen (opvliegers, koud zweet, enz.), botverlies tegen te gaan en/of om hypotrofie van de geslachtsorganen - een typisch verschijnsel van de menopauze - te voorkomen.

Het middel is intussen lang genoeg op de markt om de effecten te evalueren. Experts kunnen nu ook op de risico’s wijzen; tegelijk formuleren ze enkele bedenkingen en raden ze een aantal voorzorgsmaatregelen aan.

Wat zijn de bewezen positieve effecten?

  • In de strijd tegen botverlies - een typisch fenomeen van de menopauze - zijn tibolon en de traditionele HSTM ongeveer even doeltreffend. Tibolon zou wel het aantal osteoporosebreuken bij vrouwen boven de zestig op significante wijze verminderen.
  • Voor de behandeling van vasomotorische klachten is tibolon even doeltreffend als de traditionele HSTM.
  • Het positieve effect op de urogenitale atrofie (de organen van het urine- en voortplantingsstelsel) en op het seksueel welbevinden van vrouwen die in de menopauze kampen met een laag libido is bevestigd. Deze voordelen zijn toe te schrijven aan het androgene effect. Dat effect kan wel sterkere beharing veroorzaken.
  • De twee belangrijkste effecten van tibolon: het vermindert de vaginale bloedingen en het heeft geen impact op de weefseldensiteit in de borsten (dit in tegenstelling tot de HST, die de densiteit van de borsten verhoogt). Voor het maken van mammografieën is dat alvast een groot voordeel.

Gepubliceerd door Stéphanie Langelez, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016 - 15h21

- Dr. Christine Manette, CHU van Liège, Dienst gynaecologie en verloskunde
- Formoso G, Perrone E, Maltoni S, Balduzzi S, Wilkinson J, Basevi V, Marata AM, Magrini N, D'Amico R, Bassi C, Maestri E. Short-term and long-term effects of tibolon in postmenopausal women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 10. Art. No.: CD008536. DOI: 10.1002/14651858.CD008536.pub3.
http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1002/14651858.CD008536.pub3/abstract
- Frans geneesmiddelenagentschap ANSM, Livial - Samenvatting van de eigenschappen van het product, mei 2012
http://agence-prd.ansm.sante.fr/php/ecodex/rcp/R0214700.htm
- Santen RJ et al. 2010, Postmenopausal Hormone Therapy: An Endocrine Society Scientific Statement. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 95, Supplement 1: S1-S66
http://menopausesociety.be/upl_docs/en/hrt-2010-endoc-soc-statement.pdf
- Consensus of the Belgian Menopause Society regarding therapy and strategies after the menopause, mai 2010
http://menopausesociety.be/en/consensus

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: tibolon, een aparte aanpak Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Tibolon is een geneesmiddel dat aangewezen is voor de behandeling van de menopauze. Het verschilt duidelijk van de hormonale substitutietherapie van de menopauze (HST) en is door zijn aparte eigenschappen een alternatief in de bestrijding van overgan...

Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

HST in opspraak? Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

De relatieve risico's van een hormonale substitutietherapie (HST) van de menopauze worden al jarenlang geminimaliseerd. Welnu, de resultaten van de HERS-studie, de vroegtijdige stopzetting van de Women's Health Initiative-studie en de sterke mediatis...

Hormonale behandelingen in vraag Geüpdatet op 28/05/2007 - 00h00

Veel vrouwen doen in de menopauze een beroep op een hormonale substitutiebehandeling HST). Wat weet u over HTS en wat moet u weten? Weet u wat de voordelen en de nadelen van HST zijn? Doe de test!

Meer artikels