PUBLICITÉ

Thuis bevallen: hoe gaat het in zijn werk?

Geüpdatet door Marion Garteiser, journaliste santé op 28/10/2016 - 17h09
-A +A

Nogal wat koppels kiezen ervoor om thuis te bevallen.
Sommige uit angst voor het ziekenhuis of omdat ze een meer geïndividualiseerde opvolging willen, andere omdat ze al eens een slechte ervaring gehad hebben in het ziekenhuis, enz.

Maar hoe verloopt een thuisbevalling?

PUB

Thuis bevallen: altijd met een vroedvrouw!

De meeste koppels die ervoor kiezen om thuis te bevallen, vinden het medische proces te belastend en te onpersoonlijk. Ze willen zelf meer controle hebben op wat er zich afspeelt.

In de praktijk begint alles met de zoektocht naar de belangrijkste partner: de vroedvrouw.
Zij doet immers de hele follow-up van de zwangerschap, ze stelt het programma voor de bevalling op samen met het koppel en ze is de hele duur van de arbeid aanwezig. Zij beslist ook op basis van haar gespecialiseerde vorming en ervaring of de bevalling thuis kan gebeuren.

Niet iedereen kan thuis bevallen

Thuis bevallen kan maar onder bepaalde voorwaarden:

  • De moeder moet in optimale conditie zijn; ze mag geen baarmoederoperaties achter de rug hebben, geen ziektes hebben, enz.

  • Met de baby moet alles in orde zijn. Hij mag geen ziektes of misvormingen hebben  die de bevalling in gevaar zouden kunnen brengen. Hij moet ook in de goede houding liggen (met het hoofdje naar beneden), enz.

  • De zwangerschap moet optimaal verlopen zijn, zonder aanwijzingen of tekenen van mogelijke problemen.

Let op, een thuisbevalling wordt afgeraden in geval van een meerlingzwangerschap.

In sommige gevallen is al aan het begin van de zwangerschap duidelijk dat een thuisbevalling niet mogelijk is (bijvoorbeeld als de moeder vroeger al een keizersnede heeft ondergaan). Maar het kan ook gebeuren dat de thuisbevalling in een later stadium van de zwangerschap geschrapt wordt of zelfs tijdens de weeën als niet alles verloopt zoals verwacht.

 

Thuis bevallen: hoe gaat het in zijn werk?

Als de weeën beginnen, verwittigt het koppel de vroedvrouw.
Zij komt dan om het arbeidsproces te volgen. Meestal heeft ze ook nog een collega bij. “Er is dus eigenlijk een vroedvrouw voor de moeder en een voor de  baby!», vertelt Vanessa Witvrouw, vicevoorzitter van de beroepsvereniging van Belgische vroedvrouwen.

Die collega voert het materiaal aan dat nodig is om de moeder tijdens de bevalling te helpen (een zitbal, eventueel een badkuip, of iets anders), maar vooral ook het medisch materiaal:

  • Reanimatiemateriaal voor de baby (ademhaling, intubatie, enz.).
  • Instrumenten om naar het hart van de baby te luisteren.
  • Noodhulpmateriaal voor de moeder.
  • Een kit om indien nodig de «knip» te hechten.

De arbeid verloopt dan zoals bij elke andere bevalling – soms traag, soms heel snel. Als de baby er dan is, worden dezelfde procedures gevolgd zoals in het ziekenhuis. Alleen de omgeving is anders. Er wordt wel ook meer nadruk gelegd op de natuurlijke arbeid (die wordt in ziekenhuizen nog altijd niet gestimuleerd): geen epidurale, niet inleiden, enz.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 17/10/2014 - 12h50 et mis à jour par Marion Garteiser, journaliste santé le 28/10/2016 - 17h09

Vanessa Wittvrouw, vicevoorzitter van de beroepsvereniging van Belgische vroedvrouwen.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevallen in een geboortehuis Geüpdatet op 15/12/2015 - 15h29

In België kunnen vrouwen in een geboortehuis bevallen onder begeleiding van een vroedvrouw. De bedoeling van deze aanpak is om uw baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen en overmatig medicaliseren te vermijden. Hoe werkt het...

Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid? Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

Bevalling : de oorlog van de geslachten ? Geüpdatet op 10/03/2003 - 00h00

Volgens de resultaten van een Ierse studie zou het moeilijker te zijn te bevallen van een jongen dan van een meisje. Zowel tijdens de arbeid als tijdens de bevalling is er meer risico op verwikkelingen.

Meer artikels