Thigh gap, nieuwe gevaarlijke modetrend bij jongeren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 10h00
-A +A

PUB

Deze obsessieve trend houdt ernstige gezondheidsrisico’s in

Jonge meisjes die meedoen aan deze vermageringswedstrijd mishandelen hun lichaam en brengen hun gezondheid in gevaar.

De lat wordt zo hoog gelegd, ze moeten zodanig veel kilo’s afvallen dat ze er drastische inspanningen voor moeten doen die ze ook heel lang moeten volhouden.

De ruimte tussen de dijen is morfologisch bepaald en dus een kwestie van lichaamsbouw. Die vorm komt van nature zelden voor. Vandaar dat er ongelooflijke inspanningen geleverd moeten worden om dit ideaal te kunnen benaderen, want het geldt dus als een schoonheidscriterium. Jonge meisjes moeten inzien dat de ruimte tussen de dijen niet zozeer een kwestie van gewicht is, maar wel van morfologie. 

En aangezien we niet allemaal die zeldzame en bizarre morfologie hebben, moeten jonge meisjes  heel veel kilo’s en spiermassa kwijtraken (ook als ze van meet af aan al mager zijn) om meer ruimte tussen hun dijen te krijgen. Maar dat is alleen te bekomen met heel zware ontberingen die niet compatibel zijn met de fysiologie en die erg doen denken aan anorexia. Anorexia is een «echte» ziekte die de gezondheid in gevaar brengt. 1 tot 2 % van de jongeren lijdt aan mentale anorexia, dat zijn ongeveer 70.000 meisjes en die meisjes worden almaar jonger.

Thigh gap, de modetrend die meisjes in de prepuberteit ertoe aanzet om met een graatmager lichaam uit te pakken, komt dus mee op de lijst van eetgedragsstoornissen.

Sommige risico’s manifesteren zich meteen (extreme vermoeidheid, broze gezondheid, enz.), andere treden bijvoorbeeld op met een in gevaar gebrachte vruchtbaarheid en gedragsstoornissen die tot op volwassen leeftijd voortduren.

Het ergste in het hele verhaal is dat deze mode van de thigh gap uiteindelijk niets anders is dan een poging om sociaal aanvaard te worden en aan een norm te beantwoorden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/02/2014 - 10h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB