PUBLICITÉ

Thee en zijn antioxidanten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2007 - 00h00
-A +A

Thee is op water na de meest gedronken vloeistof ter wereld. Het is tevens de drank die het meest heilzaam is voor het menselijk lichaam. De heilzame eigenschappen van thee vloeien voort uit zijn natuurlijk gehalte aan antioxidanten, moleculen die het lichaam helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen. Wij geven u de nodige uitleg.

PUB

De jacht op vrije radicalen

Thee bevat krachtige antioxidanten, de flavonoïden. Maar wat zijn antioxidanten en wat is daar bijzonder aan?
Antioxidanten helpen het lichaam in de strijd tegen de gevolgen van de vrije radicalen, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de veroudering van de cellen. Dat noemt men oxidatieve stress.

Al onze cellen hebben zuurstof nodig. Bij sommige verbrandingsprocessen in het lichaam ontstaan zuurstofverbindingen, waaronder vrije radicalen. Deze moleculen worden dus op natuurlijke wijze geproduceerd en zijn niet schadelijk. Zij kunnen zelfs nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer zij gebruikt worden door ons immuunsysteem om te strijden tegen ontstekingen en ademhalingsproblemen. De productie van vrije radicalen is ook van externe factoren afhankelijk. Tabak, vervuiling of blootstelling aan de zon verhogen die productie van vrije radicalen. In gewone omstandigheden, beheert het lichaam hun aantal met behulp van een doeltreffend systeem, de antioxidanten, die de vrije radicalen neutraliseren. Wanneer de vrije radicalen echter te talrijk worden, dan kunnen zij zich agressief opstellen en de veroudering van de cellen bevorderen.
Wij hebben het goed begrepen: wij moeten enerzijds de productie van vrije radicalen beperken, bijvoorbeeld door ons te beschermen tegen externe factoren, en er anderzijds voor zorgen dat ons lichaam beschikt over de nodige antioxidanten.

Zorgen voor voldoende antioxidanten

Verschillende soorten moleculen hebben antioxiderende functies: enzymcomplexen, endogene systemen, vitaminen, mineralen en polyfenylzuren. Deze laatste drie categorieën antioxidanten kunnen via voedingsmiddelen opgeslagen worden. Een evenwichtige en gevarieerde voeding garandeert een voldoende aantal antioxidanten. Indien nodig, kunnen de antioxidanten aangevuld worden via vitamine- en mineralensupplementen. De polyfenylzuren zijn moleculen van plantaardige oorsprong. Er zijn verschillende soorten, maar de belangrijkste is die van de flavonoïden. En het zijn net die flavonoïden die men in thee aantreft. Daarom is het ook aan te raden om regelmatig thee te drinken. Je moet nochtans de juiste thee kiezen en die ook op de juiste manier klaarmaken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2007 - 00h00 Unilever Frankrijk, maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we extra antioxidanten innemen? Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Te weinig antioxidanten innemen zou een verhoogd risico geven op kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Hoe kunnen we meer van deze kostbare stoffen in onze voeding krijgen en moeten we supplementen van antioxidanten gaan nemen om ons te beschermen...

De weldaden van groene thee Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

In Azië wordt groene thee al duizenden jaren gedronken voor zijn geneeskrachtige werking. Groene thee wordt bij ons echter eerder als een drank beschouwd. Dankzij de resultaten van sommige studies, zouden ook bij ons de weldaden van groene thee meer...

Meer artikels