PUBLICITÉ

Thee, de drank der duizend deugden

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/02/2005 - 00h00
-A +A

De meest gedronken drank ter wereld net na het water, is thee en aan deze drank worden heel wat weldaden toegeschreven. Sommige daarvan kloppen, andere moeten nog bewezen worden. En de lijst is lang: preventie van cardiovasculaire ziektes, osteoporose, kanker, tandbederf…

PUB

Zijn sterkte? Zijn heel grote rijkdom aan antioxidanten, aanwezig in de vorm van polyfenolen. Groene thee wordt op dat vlak als de interessantste beschouwd. Zwarte thee, die nochtans van dezelfde plant voorkomt, bevat minder antioxidanten, omdat hij tijdens een gistingsproces is geoxideerd.

Groene sencha-thee (Japans) bevat de meeste antioxidanten van allemaal. Een kopje brengt 300 tot 400 mg polyfenolen aan. Maar thee bevat ook vitamine C (250 mg per 100 g droog gewogen), evenals vitamines B1, B2 en B6.De antioxiderende activiteit zou in de twee tot drie uur na het nuttigen van een kopje thee, toenemen.

U moet ook weten dat ongeveer 85 procent van de antioxidanten worden vrijgemaakt in de eerste vijf minuten van het intrekken. Daarna komen de cafeïne en de tannine vrij, die een bittere smaak geven. Het is niet nodig om de thee langer te laten trekken. Het water mag niet warmer zijn dan 80°C, want daarboven worden de antioxidanten beschadigd.Het is ook geweten dat de polyfenolen in de thee zich verbinden met het ijzer uit de voeding (vlees in het bijzonder) en dat blokkeren in de darmen, waardoor het ijzer moeilijker wordt opgenomen. Om dat ongemak te vermijden, wordt dus aangeraden het drinken van thee binnen redelijke limieten te houden en er vooral te drinken buiten de maaltijden en met melk of citroen.

De oxiderende fenomenen en dus de behoeften aan antioxidanten werden aan heel wat ziektebeelden gekoppeld: chronische ziektes (kanker, aids, diabetes…), cardiovasculaire ziektes, neurodegeneratieve ziektes (Alzheimer), ontstekingen en veroudering in het algemeen.

Wat zijn de wetenschappelijke argumenten?

Bepaalde epidemiologische studies tonen aan dat bij de risicobevolking voor long-, maag- of slokdarmkanker regelmatige drinkers minder vaak worden getroffen. In China ligt het aantal maagkankers bijvoorbeeld 31% lager. Het aantal hartinfarcten en cerebrovasculaire accidenten ligt lager bij de groep van de theedrinkers. Studies op dieren suggereren ook een beïnvloeding van de arteriële bloeddruk, maar dat resultaat moet nog worden bevestigd bij de mens, met een redelijke theeconsumptie.Nog bij dieren werden tumor- en kankerbestrijdende eigenschappen aangetoond en de analyses van de manieren waarop de bestanddelen van thee werken, zijn bemoedigend. Thee bevat tevens fytoestrogenen, wat zou kunnen verklaren waarom Aziatische vrouwen in de menopauze minder last hebben van osteoporose. Met één kopje thee per dag stelt men een verhoging in de botdensiteit vast van gemiddeld ongeveer 5%, wat betekent dat het risico van breuken met 10 tot 15% daalt. En ten slotte is er nog een laatste piste die moet worden onderzocht: uit een studie blijkt dat thee zou helpen tegen tandbederf, wat suggereert dat thee drinken het krijgen en de ernst van cariës zou verminderen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/02/2005 - 00h00 5e internationele salon van de thee, Parijs, november 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Thee? Nee dank u, niet nu ... Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Thee is een heerlijke drank, en goed voor de gezondheid…. Op voorwaarde dat men hem op het juiste moment drinkt. Als u een kopje thee drinkt bij de maaltijd, dan vermindert u de capaciteit van het organisme om ijzer op te nemen uit de voeding.

Gezonde voeding: goed begonnen is half gewonnen Geüpdatet op 13/02/2006 - 00h00

Goede voedingsgewoonten zijn essentieel als we gezond en fit willen blijven. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunnen we heel wat ziektes voorkomen. De lijst is lang: overgewicht en obesitas, hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, cholester...

Thee: een gezonde drank ... Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Thee bezit heel wat weldaden: hij bevat veel antioxidanten, is vochtafdrijvend en hydraterend, ... Je moet er echter meer dan één kopje per dag van drinken als je echt voordeel wilt halen uit dit plantaardige elixir...

Meer artikels