PUBLICITÉ

Thalassemie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Groep afwijkingen, gekenmerkt door erfelijk bepaalde, te geringe productie van een van de globineketens. De verschijnselen zijn: ernstige bloedarmoede, groeistoornissen vanaf de geboorte, uitbreiding van bloedvormend merg tot in het gehele skelet waardoor misvorming en botbreuken ontstaan, evenals vergroting van lever en milt; vaak overlijden op jeugdige leeftijd.

De alfa-thalassemie wordt gekenmerkt door een stoornis in de productie van de alfa-ketens van het hemoglobine door interactie van drie genen. De meest ernstige vorm bestaat bij totale afwezigheid van alfa-ketens hetgeen resulteert in hydrops foetalis.

De beta-thalassemie wordt gekenmerkt door het ontbreken van messenger-DNA waardoor de beta-keten van het volwassen hemoglobine-A niet of onvoldoende wordt aangemaakt. Behalve een ernstige bloedarmoede ontstaan er ook groeistoornissen vanaf de geboorte.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bloedarmoede bij honden en katten (deel 1) Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Heel wat honden- en kattenziekten kunnen verlies, massale vernietiging of verminderde productie van rode bloedcellen veroorzaken. Die kunnen dan geen hemoglobine meer vervoeren zoals het hoort. Gevolg: bloedarmoede (anemie), een aandoening die zo sne...

Als muziek doof maakt Gepubliceerd op 22/05/2015 - 11h34

Geluid kan nefast zijn in de vrije tijd, en in het bijzonder door naar te luide muziek te luisteren. Het risico is des te groter, omdat de schadelijkheid wordt gemaskeerd door het genot dat men beleeft aan het luisteren. Jongeren en minder jongeren,...

Mézières schiet sporters te hulp Geüpdatet op 05/05/2004 - 00h00

Lagerugpijn komt frequent voor bij sporters. Daartegen worden spierversterkende oefeningen aangeraden, maar die brengen helaas slechts tijdelijk soelaas. En als ze nu eens de Mézières-methode uitprobeerden?

Halzen zijn broos Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De hals is ongetwijfeld de kwetsbaarste schakel in de keten van ons gestel. Zo lopen we makkelijk een halsverrekking op. Vooral vrij brutale sporten zijn hier de boosdoeners. Voorzichtigheid is dan ook geboden!

Meer artikels