PUBLICITÉ

Textiel om ons op te lappen ?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/04/2013 - 10h29
-A +A

Dacron is een materiaal dat in de textielindustrie gebruikt wordt. Hoe is het goedje dan verzeild geraakt in de knieën van sporters ?

Een terugblik op een avontuur dat ijdel is gebleken.

PUB

Ligamenten van de knie: opgelet breekbaar...

Het eerste gebruik van ligamenten in Dacron in de sportgeneeskunde dateert al van het begin van de jaren 80. Toen zagen de artsen heel wat patiënten over de vloer komen die allemaal hetzelfde letsel hadden: gescheurde kruisbanden van de knie. Hoe was deze massale golf van patiënten met dit letsel te verklaren? In sommige disciplines, zoals het skiën, had het te maken met het gebruik van nieuw materiaal. In andere werd het veroorzaakt door de intensiteit van de sportbeoefening en het hoge aantal gespeelde wedstrijden (rugby, voetbal, enz.). Daarbij kwam nog dat de mens niet is uitgerust met een knie die specifiek is aangepast aan draaiende bewegingen, zoals die bij het beoefenen van sommige disciplines vereist zijn. Telkens als men zich wil omdraaien met de voet vast op de grond, wordt het voorste ligament sterk belast, en dat is vrij gevoelig en dus slecht gewapend om dat soort krachten op te vangen. De knie is in wezen gemaakt om te stappen en te rennen in het kader van activiteiten die onze verre voorouders beoefenden, zoals het jagen. De natuur heeft kennelijk niet gedacht aan de belasting van het slalommen bij het skiën en het dribbelen bij voetbal.

De eerste jaren : lange revalidatie

Het ligament dat om het gewricht ligt, is niet alleen fragiel, maar is ook slecht doorbloed en geneest bij scheuring slecht. Vaak is er chirurgie nodig om het letsel te herstellen. In de loop der jaren hebben zo diverse technieken van ligamentoplastiek het daglicht gezien, zoals de beroemde operatie van MacIntosh. Heel wat sportlui dragen daar vandaag nog letterlijk de sporen van in de vorm van lange littekens. Het probleem met deze ingreep is dat ze moeilijk uit te voeren was en een lange revalidatie vergde, soms zelfs tot een jaar. Vooral voor topsporters is dat moeilijk te verteren, want die willen meestal weer zo snel mogelijk aan de slag. Vandaar dat het idee is gegroeid om tijd te winnen door een kunstmatig de ligament in Dacron in de knie aan te brengen. Zo hoefde men niet meer een stukje van de fascia lata (peeswand) weg te nemen of een bundel van de patellapees te verplaatsen. Het ligament werd via artroscopie ingebracht en de sporter in kwestie kreeg te horen dat hij drie tot vier maanden later weer zou kunnen actief zijn.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 15/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/04/2013 - 10h29
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke sporten voor beschadigde knieën? Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h06

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

De 'pil voor alle werk' Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Uit een recente Canadese studie blijkt dat de pil de ligamenten verstevigt en het risico op een zware enkel- of knieverzwikking verkleint. Toch doet deze bevinding tegelijk zware ethische problemen rijzen.

Meer artikels