Teveel koffie in de zwangerschap verhoogt kans op doodgeboren kind

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Koffieliefhebbers die zwanger worden beperken de consumptie van hun bakje troost beter tot 4 koppen per dag. Dat blijkt uit een Deens onderzoek bij 18.478 zwangere vrouwen.

PUB

Meer doodgeboren aapjes door cafeïne

Cafeïne komt voor in koffie, thee, chocolademelk en cola. Het is gekend dat de inname van cafeïne door zwangere vrouwen de kans op een spontane miskraam verhoogt en ook aanleiding geeft tot een laag geboortegewicht van het kindje. Hoge dosissen cafeïne toegediend aan drachtige apen verhoogt het risico van een doodgeboren vrucht bij deze dieren. Een Deens onderzoeksteam onderzocht of cafeïne dezelfde risico's inhoudt voor het ongeboren kind.

De onderzoeksmethode

De onderzoekers gingen de koffieconsumptie na bij 18.478 vrouwen in de zestiende zwangerschapsweek en ordenden die in vier categorieën: 0, 1-3, 4-7 en 8 of meer kopjes per dag. Daarnaast noteerden ze het aantal doodgeboren kinderen en het aantal kinderen dat overleed in het eerste levensjaar. Het viel hen op dat vrouwen die veel koffie dronken vaker rookten en meer alcohol dronken. Ze waren ook ouder, frequenter alleenstaand, hadden meestal meerdere kinderen en liepen minder jaren school dan de andere vrouwen.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/04/2003 - 00h00 Wisborg K et al. Maternal consumption of coffee during pregnancy and stillbirth and infant death in first year of life: prospective study. British Medical Journal 2003;326:420-422.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Cafeïne: een goed overtuigingsinstrument! Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

U bent van plan om loonopslag te vragen aan uw baas? Doe dat dan bij een kopje koffie ! Uit een studie in "The European Journal of Social Psychology" blijkt namelijk dat we ons makkelijker laten overtuigen als we cafeïne hebben ingenomen.

Reuma: verband met cafeïnevrije koffie? Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Reumatoïde artritis is een aandoening die vooral de gewrichten van handen en voeten aantast. De oorzaak van de ziekte is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen en met name koffie een risicofactor zijn. Een recente studie toont...

Zeker geen koffie vóór het sporten! Gepubliceerd op 05/11/2013 - 13h18

Van koffie is bekend dat hij de hersenfuncties stimuleert. Vandaar dat men ervan uitgaat dat het "bakje troost" ook de lichamelijke prestaties verbetert. Cafeïne innemen vóór het sporten, is echter geen goed idee. Koffie vermindert immers de bloedtoe...

Meer artikels