PUBLICITÉ

Tetanus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Kaakklem; levensbedreigende infectieziekte, waarvan de verschijnselen (spierkrampen, ademhalingsbelemmering) worden veroorzaakt door in de circulatie komende giftige stofwisselingsproducten van de tetanusbacterie (Clostridium tetani). De giftige stoffen bereiken via de bloedbaan of via de zenuwen het centrale zenuwstelsel. Daarbij worden vooral (min of meer op gelijke wijze als bij kinderverlamming of polio) de motorische voorhoorncellen in het ruggenmerg en de motorische kernen in de hersenstam aangetast die de bewegingen regelen.

Bij de ziekte zijn speciaal betrokken:
(1) de spieren van de kaak. Men ziet dan een zogenoemde kaakklem (trismus) en de aandoening breidt zich meestal van hier uit naar de andere spieren die verzorgd worden door de aangezichtszenuw en verder naar de nek- en rompspieren en eventueel ook naar de ledematen.
(2) Bij uitbreiding naar nek- en rompspieren wordt het achterhoofd sterk naar achteren gebogen. Het boort zich als het ware in het kussen. De rug is hol getrokken.

De behandeling geschiedt met antibiotica en eventueel antitetanustoxinen. De krampen kunnen met specifieke medicijnen worden bestreden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h54

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term . Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels. Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

Torticollis: hoe raakt u ervan af? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h27

Bent u vanmorgen opgestaan met hevige pijn in de nek. Kunt u uw hals niet meer draaien of uw hoofd niet meer buigen! Dan hebt u allicht last van de beruchte torticollis of draaihals. Wat zijn de juiste reacties om ervan af te raken?

Tetanus: laat u vaccineren! Geüpdatet op 17/03/2003 - 00h00

Tetanus is een ernstige acute infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die het lichaam binnendringt via een wonde. Tetanus moet worden behandeld op een eenheid voor intensieve zorgen. De sterfte aan tetanus bedraagt ongeveer 20%.

Polio uitgeroeid, of toch niet?... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Twintig jaar geleden had men nooit durven hopen dat poliomyelitis uitgeroeid zou zijn in Europa. Als we de specialisten mogen geloven, is dit nochtans het geval. Maar dat is geen reden om de vaccinatie tegen polio te verwaarlozen!

Meer artikels