PUBLICITÉ

Tetanus: vaccinatie is om de tien jaar nodig

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/10/2012 - 11h47
-A +A

Tetanus is een ernstige infectieziekte die zelfs een dodelijke afloop kan hebben.

Er bestaat nochtans een heel doeltreffend vaccin voor.

U moet dan wel het volledige vaccinatieschema volgen en daarna niet vergeten de inenting om de tien jaar te herhalen.

PUB

Tetanus, een ernstige en mogelijk dodelijke ziekte

Tetanus wordt overgedragen door een bacterie die zich in de grond en in de uitwerpselen van dieren bevindt. Mensen raken meestal besmet doordat de bacterie de huid binnendringt via een wonde, opgelopen tijdens het tuinieren, het werken met plantaardig afval of met gereedschap. Eenmaal in het lichaam scheidt de bacterie toxines af. Die gifstoffen verspreiden zich via de bloedbaan en het lymfestelsel tot in het centrale zenuwstelsel en lokken spiercontracties en krampen uit.

Preventie van tetanus

  • Er bestaat een heel doeltreffend vaccin om tetanus te voorkomen.
  • Een wonde die bevuild is door aarde of plantaardig afval moet u grondig reinigen met zeep en daarna behandelen met een zogenaamd profylactisch (preventief) middel. Dat kan met een injectie van tetanuswerende immunoglobulines.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 11h47

Bulletin épidémiologique hebdomadaire (BEH) de l’Institut de veille sanitaire (Invs), le calendrier vaccinal 2012, 10 april 2012, n°14-15.

Office National de l’Enfance en Belgique (Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tetanus: laat u vaccineren! Geüpdatet op 17/03/2003 - 00h00

Tetanus is een ernstige acute infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die het lichaam binnendringt via een wonde. Tetanus moet worden behandeld op een eenheid voor intensieve zorgen. De sterfte aan tetanus bedraagt ongeveer 20%.

Kinkhoest: vaccinatie onontbeerlijk voor toekomstige ouders Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Kinkhoest, die sinds een aantal jaren opnieuw aan een opmars bezig is, is een gevaarlijke ziekte voor baby's. Ouders die drager zijn van de bacterie, kunnen de ziekte overdragen op hun baby. Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, doen de ouders...

Een test om de immuniteit tegen tetanus op te sporen Geüpdatet op 14/12/2001 - 00h00

Het merendeel van de patiënten die in de spoedgevallendienst komen voor een wonde weten niet met zekerheid of ze immuun zijn tegen tetanus, dat wil zeggen of ze hun booster om de 10 jaar gekregen hebben. Om onnodige hervaccinaties te vermijden werd e...

Opletten voor tetanus Gepubliceerd op 14/09/2012 - 14h51

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

Meer artikels