PUBLICITÉ

Tetanus: laat u vaccineren!

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/03/2003 - 00h00
-A +A

Tetanus is een ernstige acute infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die het lichaam binnendringt via een wonde. Tetanus moet worden behandeld op een eenheid voor intensieve zorgen. De sterfte aan tetanus bedraagt ongeveer 20%.

PUB

Nochtans bestaat er een vaccin dat 100% doeltreffend is, maar dat door de volwassenen helaas te vaak wordt vergeten.

Welke oorzaken?

Tetanus wordt veroorzaakt door een zeer resistentie bacterie, Clostridium tetani, die toxines produceert. De bacil bevindt zich in het milieu: in de grond en in uitwerpselen van dieren. Ze dringt het lichaam binnen via een huidwonde, vaak veroorzaakt door tuinieren, knutselen, bevuild materiaal of een val. De toxines, die door de tetanusbacil worden geproduceerd, verspreiden zich via de bloedbaan en werken na een incubatieperiode van 4 tot 21 dagen in op het zenuwstelsel.De toxines binden zich aan de uiteinden van de motorische zenuwen, de zenuwen die de spiercontracties uitlokken. Ze blokkeren de afgifte van neurotransmitters (moleculen die zorgen voor het transport van informatie van één neuron naar een ander). Die blokkade veroorzaakt een verhoogde contractie van de spieren en spasmen. De toxines kunnen ook de spierkracht verzwakken en verlammingen teweegbrengen.We spreken van gelokaliseerde tetanus als enkel de zenuwen voor de betrokken spieren aangetast worden. We spreken van veralgemeende tetanus als de toxines in het bloed komen en andere zenuwuiteinden bereiken.

Praktische tips

Elke wonde, hoe klein ook, grondig reinigen met zeep en daarna een antisepticum gebruiken.Nagaan of het vaccinatieschema nog up-to-date is. Om de tien jaar moet een herinneringsinjectie van het tetanusvaccin worden gegeven.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/03/2003 - 00h00 Le tétanos en France en 2000 et 2001. D. Antona. BEH (Bulletin épidémiologique hebdomadaire) n° 40/2002. Calendrier vaccinal 2000. Avis du Conseil supérieur d'hygiène publique de France. BEH n° 06/2002. Pathologie infectieuse. Vachon. J.B. Bailliere.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tetanus: vaccinatie is om de tien jaar nodig Gepubliceerd op 01/10/2012 - 11h47

Tetanus is een ernstige infectieziekte die zelfs een dodelijke afloop kan hebben. Er bestaat nochtans een heel doeltreffend vaccin voor. U moet dan wel het volledige vaccinatieschema volgen en daarna niet vergeten de inenting om de tien jaar te herha...

Opletten voor tetanus Gepubliceerd op 14/09/2012 - 14h51

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

Vaccineren met bacteriën Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Mensen vaccineren met bacteriën... in elk geval origineel! Het onderzoek werd uitgevoerd in België en de uitvinders hebben er een octrooi op aangevraagd.

Meer artikels