PUBLICITÉ

Test uw gehoor via internet

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2016 - 12h22
-A +A

Als iemand minder goed hoort, is de eerste stap vaak erkennen dát hij minder goed hoort dan de mensen om hem heen. Er bestaan tests op het internet om ons daarbij te helpen. Ze kunnen geen diagnose vervangen, maar het voordeel is wel dat ze ons bewust maken van het gehoorverlies...

PUB

Eerste stap: erkennen dat uw gehoor achteruitgaat

Gehoorstoornissen kunnen flagrant zijn, bijvoorbeeld na een ongeluk. Maar meestal gaat het gehoor onmerkbaar achteruit. Het proces gaat geleidelijk aan en begint met de zogeheten presbyacousie, het ouderdomsgebonden gehoorverlies. Iedereen krijgt er vanaf zijn zestigste mee te maken. Het probleem is net om dat verslechterde gehoor te (h)erkennen, om er ons bewust van te worden.
Want het zijn niet altijd de anderen die slecht articuleren. En de achtergrondruis is ook niet altijd zo storend als we denken. Als we problemen hebben met horen, kunnen we het beter toegeven in plaats van op zoek te gaan naar niet ter zake doende verklaringen en oorzaken.
 

Opsporing van gehoorverlies

Artsen kunnen kleine signalen herkennen: iemand die vraagt om namen en getallen te herhalen, een echtgenoot die klaagt over zijn partner die slecht hoort, enz.
Dan stellen ze de juiste vragen: "Hebt u moeite om het gesprek te volgen tijdens de maaltijd met het hele gezin of hebt u last van het achtergrondlawaai in de supermarkt?", "Stoort het lawaai u?", "Verstaat u de nieuwslezer op de televisie, maar niet de dialogen in de films?"
En dan grijpen ze naar een klassieke list: praten en tegelijk liplezen verhinderen door de hand voor de mond te houden of tijdens het praten voorover te buigen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2016 - 12h22

Le Quotidien du Médecin, special, 20 november 2009.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Doofheid bij honden en katten Geüpdatet op 13/02/2007 - 00h00

Hebt u de indruk dat uw hond of kat niet meer reageert als u roept of verrast is als u hem vastneemt zonder dat hij u heeft zien komen? Misschien moet u dan eens zijn gehoor laten nakijken.

Presbyacusis: als het gehoor achteruitgaat Geüpdatet op 23/09/2008 - 00h00

Net als onze ogen wordt ook ons gehoor slechter naarmate we ouder worden. Het is een normale evolutie van ons gehoor, maar dat wil nog niet zeggen dat we het zomaar over ons heen moeten laten komen: ook al is presbyacusis moeilijk te behandelen, er b...

Het gehoor: een verwaarloosd zintuig Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Ons gehoorzintuig is net zo belangrijk als ons gezichtsvermogen. Weinig Belgen laten nochtans hun gehoor controleren en heel weinig mensen dragen een hoorapparaat. Komt dat door een gebrek aan informatie? Bij wie moet je ervoor terecht? Hoe verlopen...

Meer artikels